Från Åhus till Wimbledon

I tisdags eftermiddag besökte han Åhus för att stötta sin son i Sommartouren. På kvällen tog han flyget till England för att coacha Roger Federer till sin åttonde Wimbledon-titel. Stefan Edberg trivs med det nya livet. ”Det är charmigt att komma till ett sommarställe som det här”, säger den förre världsettan.
Sport • Publicerad 18 juni 2014
Legendar på plats. Stefan Edberg gästade Sommartouren i Åhus för att stötta sonen Christopher.
Legendar på plats. Stefan Edberg gästade Sommartouren i Åhus för att stötta sonen Christopher.Foto: Foto: Tommy Svensson

Sommartouren fick celebert besök när 17-årige Christopher Edberg tog sin an turneringen inför ögonen på pappa Stefan, som besökte Åhus för första gången.

– Banorna ligger väldigt trevligt här nere vid havet. En fin anläggning, säger Stefan Edberg, som var rankad etta i världen 1991-93.

I går fick han se sonens Åhus-äventyr ta slut. Christopher föll med 1–6, 2–6 mot Oliver Poysti från Danderyds TK. Något som innebar en fåordig Christopher efter matchen.

– Jag hade svårt att hitta tajmingen, suckar 17-åringen.

– Som med alla turneringar blir det tuffare motstånd ju längre man kommer. Här finns många bra spelare, säger Stefan.

Hur skulle du vilja beskriva din sons spelstil?

– Jag ska inte säga för mycket, men han är cool och halvoffensiv.

Som sin far?

– Ha ha, lite åt det hållet.

Jagar åttonde titeln

För Christopher blev det alltså hemresa till Växjö i går kväll. För Stefan gick i stället resan till England – och London. På måndag börjar Wimbledon och Stefan finns än en gång som coach vid världsfyran Roger Federers sida.

– Vi har stora möjligheter, säger Stefan Edberg om årets tävling.

Han har coachat Federer sedan början av året och hoppas nu kunna hjälpa schweizaren att bärga sin åttonde Wimbledon-titel.

– Förhoppningen finns där, så klart. Samarbetet mellan oss fungerar bra hittills.

Hur är Federer som person?

– Jag brukar inte uttala mig så mycket om honom, men han är en fantastisk person, både på och utanför banan. En riktig tennisambassadör.

Men mycket mer än så vill Edberg inte säga i ämnet Federer.

– Nä, varje mening som skrivs om honom sprids som löpeld. Jag vill inte svara på fler frågor om honom.

Klart är att Edberg trivs i rollen som världsfyrans rådgivare. Trots att antalet resdagar per år har förändrat livsstilen får han familjelivet att gå ihop.

– Allting fungerar jättebra. Men det blir ju stora kontraster. Samtidigt som det är fantastiskt att uppleva alla turneringar runt om i världen, är det charmigt att komma till ett sommarställe som det här.

Hur ser du på svensk tennis i allmänhet?

– Det finns förhoppningar. Alla vet ju att svensk tennis har varit nere ett tag, men vi har passerat botten. Nu har vi en hel del ungdomar som är på väg uppåt, som Elias Ymer och Rebecca Peterson för att nämna två.

Ingen comeback för din del?

– Ha ha, tiden talar inte för mig, säger Edberg, som själv har sex Grand Slam-titlar i bagaget.

Dina tips till spelare som vill gå långt?

– Det är mycket som krävs. Passion, vilja, tur. Och att man har bra människor runt omkring.

Lina Campbell
Simon Sjöstrand
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.