Annons

Från en lek på skoj till seriös fotboll på 30 år

FOTBOLL Det började mest på skoj, för att tjejerna som följde herrlaget också ville träna lite fotboll. Idag, 30 år senare, har Ovesholm två damlag i seriespel.
Sport • Publicerad 22 juni 2001

När damverksamheten startades 1971 befann sig svensk damfotboll i sin linda.

Det fanns inte särskilt många damlag igång, de tjejer som ville spela fick göra det tillsammans med herrarna, och när tjejerna i Ovesholm bestämde sig för att bilda sitt eget lag fanns inte ens något seriespel för damer.

Annons

Seriespelet kom igång strax efteråt, när tidningen Arbetet startade en Skåneserie för damer. Ovesholms damlag fick dock rena rivstarten på sin verksamhet. Tanken från början var nämligen bara att tjejerna skulle träna lite fotboll tillsammans, ha kul för gemenskapens och sammanhållningens skull – tanken på att spela i serie låg mycket längre fram.

Men i samband med att IFK Malmö skulle till Slottsvallen och möta Ovesholms herrlag – då i division III – fick även damlaget en påtryckning om att ställa upp i en match.

– IFK Malmös damer ville möta oss som förmatch till den andra matchen, berättar Marianne Stadt, som var målvakt i Ovesholms allra första lag.

– Men vår tränare bara skakade på huvudet och protesterade vilt. Han sa ”Det går inte – tjejerna kan ju varken springa eller skjuta”... jag tror vi hade tränat två gånger när IFK Malmö kom för att spela mot oss.

För match blev det trots allt, Malmödamerna var envisa och tjatade fram ett dam-möte.

Och så gick det som det gick också.

– Jag tror aldrig jag var över mittlinjen, och ändå spelade jag högerytter, minns Birgitta ”Gittan” Kjellqvist, som var 12 år och yngst i laget när damlaget spelade sin första match.

– Jag hade desto mer att göra, skrattar målvakt Marianne.

Matchen gav i varje fall Ovesholmsdamerna blodad tand. De beslöt sig för att köra en seriös satsning och gå in i seriespel med sitt lag. Och sedan dess har Ovesholm haft damverksamhet. Sedan 83 har Ovesholm också haft flicklag igång, och i år spelar damerna med ett lag i division IV och ett lag i division V.

– Det beror på att vi slog samman A-truppen med flicklaget, och istället gjorde två seniorlag i fjol, förklarar Gittan.

Annons

Mycket har hänt med damfotbollen på 30 år.

När Gittan, Marianne och de andra i det första laget började så var de flesta runt 20, och hade aldrig spelat fotboll tidigare. En och annan tjej var med i pojklagen, men de flesta kom som rena nybörjare.

I dag börjar tjejerna med fotboll redan i fem-sexårsåldern, och tränar regelbundet flera gånger i veckan upp till seniorfotbollen, vilket naturligtvis skapar en helt annan kvalitet.

Synen på damfotboll har också förändrats genom åren. Även om det fortfarande är långt kvar till herrfotbollens status så blir damfotbollen i dag tagen på allvar.

– Så var det inte i början. Då kom publiken till matcherna för att skratta åt hur dåliga vi var, säger Gittan.

– Ingen kommer på våra matcher för att skratta i dag. De kommer för att se fotboll, säger Anette Kjellqvist, 18 år, aktiv spelare och dotter till Gittan. I Ovesholm drar damlaget lika mycket publik som herrlaget i division VII. Men ser man på herrfotboll och damfotboll på lite högre nivå är skillnaderna stora. Medan ett allsvenskt herrlag drar tusentals åskådare får de allsvenska damerna vara glada om de kan locka ett par hundra.

– Det är ett problem, och frågan är hur man ska kunna locka mer publik till damfotbollen, suckar tjejerna i Ovesholm.

– Till att börja med är det viktigt att folk inser att damfotboll och herrfotboll är två skilda saker, och inte försöker jämföra de båda. Tjejer har en annan fysik än killar och vi kommer aldrig att kunna spela fotboll som herrarna gör, konstaterar Jenny Nilsson, 27 år och spelare i damlaget.

– Fler tjejer borde gå och titta på tjejfotboll, tycker Gittan.

Tjejerna tror ändå på en ljus framtid för damfotbollen. Successivt vinner tjejerna mark, och det faktum att tjej-EM nu kommer att visas i TV, samt den nystartade proffsligan i USA, där kvinnliga fotbollsspelare plötsligt får en chans att kunna livnära sig på en sport, ser gänget som stora milstolpar för damfotbollen. Och även för Ovesholm ser framtiden ljus ut:

Annons

– Jag tycker det är bra av en så liten klubb som Ovesholm att ha två damlag igång, och unga spelare som fyller på underifrån. Vi har ju också flera spelare som fått chansen i Skånelaget och sånt, säger Gittan, som numera hjälper Kaj Nilsson att träna fotbollsdamerna i klubben.

nTalanger ja... när får Ovesholm sin kvinnliga motsvarighet till Mikael Nilsson, spelaren som gick från Ovesholm till allsvenska Halmstad på två säsonger?

– Ååå, det är på gång. Vi har en 14-årig tjej nu, Helena Lindell, som kan bli hur duktig som helst, säger Gittan.

Nästa helg, mitt under brinnande dam-EM, firar Oveshoms damlag sitt 30-årsjubileum. Spelare från alla de olika lagen under årtiondena kommer att möta varandra, och sedan blir det förstås stor baluns med middag på kvällen.

– Vi har bjudit in alla gamla spelare. Förhoppningsvis har vi inte missat någon, för alla är välkomna, säger Gittan.

Och kanske kan man räkna morgondagens begivenhet som lite ”förfest” inför det stora kalaset. För tjejerna missar naturligtvis inte EM-premiären mot Tyskland i morgon eftermiddag.

– Vi hoppas verkligen de kan visa framfötterna. Det skulle göra mycket för damfotbollen, säger Gittan, Marianne, Anette och Jenny.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons