Annons

Från skyttekung till högerback i HBK

FOTBOLL Det gick en hel årstid, men på försök nummer sju kom den. Halmstads BK:s första seger. – Våren har väl varit sådär, säger HBK:s högerback Mikael Nilsson.
Sport • Publicerad 29 juni 2002

Han värvades till Halmstads BK efter en målrik säsong i Åhus HBK och division II.

Med två allsvenska säsonger i kappsäcken hade Mikael Nilsson etablerat sig i allsvenskan. Det var tänkt att han skulle få en framträdande roll på Halmstads innermittfält och bli den spelfördelare som HBK saknat under de senaste åren.

Annons

En roll han hade de två första matcherna. På grund av skador i matchen mot Djurgården tvingades nye HBK-tränaren Jonas Thern till ändringar.

En av dem var att sätta Micke Nilsson som högerback.

Och där har han stannat.

Vårens fem sista matcher har han spelat på den, minst sagt, ovana positionen.

– Jag hade aldrig spelat där tidigare, säger Micke Nilsson. De svenska mästarna från 2000 har inte visat några mästartakter under de inledande sju omgångarna av årets allsvenska.

Men trots att laget bara skrapat ihop åtta poäng är det ett svårslaget gäng. Endast en förlust. Och vill man vända på resonemanget kan man säga att HBK är seriens formstarkaste lag, med sex raka matcher utan förlust. I vårens sista omgång följde laget upp fem raka kryss med en 1–0-seger mot Kalmar FF.

Och kanske har nykomlingen Thern vuxit in i den allsvenska tränarkostymen.

– Han har väl både för- och nackdelar om man jämför med Tom (Prahl). Thern är en av Sveriges bästa mittfältare genom tiderna och han kan mycket taktiskt.

I ärlighetens namn ska det väl tilläggas att årets Halmstads BK är ett ungt och oerfaret lag. Men kvalitén finns, enligt Micke Nilsson.

– Om man tar Patrik Ingelsten som exempel. Han kom från Värnamo i division II. Man kan inte begära för mycket av honom efter sju allsvenska matcher, säger Micke.

Annons

HBK:s åtta poäng betyder en niondeplats så här långt – inget Micke är helt nöjd med.

– Det har väl varit sådär. Både för mig och laget.

Enligt honom är den största anledningen premiärförlusten mot Sundsvall.

– Vi förlorade trots att vi var bättre än Sundsvall och det var lite knäckande, funderar han.

– Vi har ett ganska ungt och oerfaret lag och då sitter det nog tyvärr i.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons