Annons

Friidrottsfeber efter VM...

De svenska framgångarna på VM skapar ett enormt sug efter friidrott. Åhus Friidrottsklubb får in den ena intressenten efter den andre på träningarna.
Sport • Publicerad 9 september 2003
Malin Håkansson gillar friidrott och gör här sin första träning.BILD: PER ROSENQVIST
Malin Håkansson gillar friidrott och gör här sin första träning.BILD: PER ROSENQVISTFoto: 

– På de två senaste veckornas träningar har det säkert kommit två tre nya varje gång, säger Mats Larsson, tränings- och tävlingssamordnare.

Temperaturen och VM-febern börjar så smått att lägga sig hos de flesta. På Åhus IP är friidrotten fortfarande glödhet. Bladetsporten besöker anläggningen, fyra dagar efter Kajsa Bergkvists höjdhoppsbrons – elva dagar efter Carolina Klüfts fenomenala guld i sjukamp.

Annons

Det är dags för ännu en träning för Åhus FIK. Mats Larsson och tränarna har fullt sjå att räkna in alla nya namn.

– Man känner knappt igen sig, skojar Larsson.

Malin Håkansson var en av sex (!) nya, i gruppen, 9-10-åringar, som provade på att hoppa längdhopp.

– Är det så många nya? Jag som trodde att det bara var Malin som var här för första gången, utbrister mamma Ingela. Malin Håkansson har provat på friidrott i skolan och fastnade särskilt för höjdhopp. I höst ser hon fram emot de skoltävlingar som kommer att anordnas på Åhus IP.

Hur mycket har du följt friidrotts-VM?

– Jag har sett en del på TV, mest för att mamma tittade hela tiden.

Favoriten?

– Carolina Klüft. Hon tog ju guld.

Vad säger du om Christian Olsson då, Han tog ju också guld?

– Ja, fast han är ju kille..

Annons

Mats Larsson tror att Åhus FIK inom några veckor kommer att få igång tio-tjugo nya ungdomar i träning. Det skulle i så fall innebära 60-70 aktiva på ungdomssidan (6-17-åringar), i stället för nuvarande 50 – en ökning som föreningen står väl rustade inför.

– Vi kommer att klara av det, utan tvekan. Den viktigaste biten att lösa i en sådan här situation är tränarfrågan och här ligger vi bra till, tack vare en internutbildning av föräldrar, till ungdomstränare.

Utbildningen drivs av tränaren Åke Norén, som sitter i Skånes friidrottsförbunds utbildningskommitté. Från mars till oktober i år har ett tiotal föräldrar gått en studiecirkel med utbildning tre timmar, per tillfälle, var tredje vecka, i samband med den ordinarie ungdomsträningen. Under tiden ställer föräldrarna upp som hjälptränare.

– Tidigare har föräldrarna bara stått vid sidan om och varit intresserade. Nu kan de engagera sig i föreningen på ett helt annat sätt. Genom utbildningen kan vi också vara säkra på att vi ger ungdomarna kvalitet.

Jens Brogren

FRIIDROTT ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons