Annons

Fyra chanser – fyra mål

FOTBOLL HÄSSLEHOLM. IFK Hässleholm mot Åhus HBK – hett derby i fotbollstrean. Serieledaren IFK Hässleholm besegrade krisdrabbade Åhus HBK med 3–1. Visst låter det som en ganska kul och händelserik tillställning? Det var precis tvärtom!
Sport • Publicerad 12 juni 2001

Fyra mål – fyra målchanser. Mycket mer att hurra över var det inte.

– Spelmässigt kan jag inte vara nöjd, jag känner faktiskt lite besvikelse över det hela, säger Peter Churchill, tränare i Hässleholm.

Annons

I det förlorande bottenlaget var det, av förklarliga skäl, inte heller där några muntra miner.

– Vi stod upp hyfsat matchen igenom men framåt var det ganska uddlöst. I tidigare matcher har vi skapat en hel del chanser men idag skapade vi inte mycket av värde, suckar Åhus tränare Kent Nilsson. Matchen var ungefär lika het som den svenska sommaren varit hittills – det vill säga iskall!

Vi fick vänta ända till den 44:e minuten innan vi fick se den första riktigt lyckade anfallskombinationen. Samarbetet mellan Henrik Edfors och Jimmy Augustsson ledde fram till en hörna för Hässleholm.

I röran som uppstod efter hörnan lyckades Kris Huck-stepp forcera in Hässleholms ledningsmål.

I andra halvlek fortsatte det bedrövliga och tempofattiga spelet. Åhus flyttade upp positionerna och försökte sätta tryck på Hässleholm.

– Vi flyttade upp Jimmy Olsson på topp tillsammans med Johan Schrewelius för att få bättre tryck framåt och när vi kvitterade till 1–1 tyckte jag faktiskt det var rättvist, kommenterade Kent.

Med tanke på att det inte hände någonting åt något håll var det i alla fall inte orättvist.

Åhus kvitteringsmål var nästan identiskt med Hässleholms ledningsmål och det var signifikativt för matchen. Kalabalik, flipperspel och snedsparkar är det vi minns bäst från matchen på Österås och att de två första målen tillkom efter kalabalikscener var ingen tillfällighet. Fanns det då inte några glädjeämnen överhuvudtaget, undrar ni?

Jodå, men vi fick vänta väldigt, väldigt länge. När det återstod tio minuter av matchen fick David Eek bollen till höger om Åhus straffområde.

Han drog sig inåt i planen och strax utanför straffområdet blev David neddragen och fick frispark.

Annons

– Jag tyckte han sökte den frisparken och han fick ju precis som han ville, säger Kent Nilsson i Åhus.

Alla visste vi att David själv skulle försöka knorra in bollen och det var precis vad som skedde.

Ni som har minnet i behåll kommer naturligtvis ihåg tysken Thomas Hässlers ruggiga frispark i EM–semifinalen mot Sverige 1992.

David Eek bjöd på exakt samma knorr över muren och Jörgen Bengtsson var precis lika fastfrusen i marken som herr Thomas Ravelli var den där kvällen för nio år sedan. Eeks Hässlerkopia gjorde att vi glömde den tidigare sparka-och-springfotbollen.

Men bara för stunden – Andreas Dahl gjorde visserligen avgörande 3–1 i matchens 87:e minut efter ett snyggt kontringsanfall men den dåliga fotboll vi blivit bjudna på under de 90 minuterna lyckades tyvärr tvätta bort de få glädjeämnen som matchen bjöd på.

I och med derbysegern återtog IFK Hässleholm den serie-ledning som Kulladal tillfälligt tog över i lördags.

– Nu leder vi med två poäng men vi har en tuff bortamatch mot Oxie till helgen. Visserligen har vi spelat bättre på bortaplan den här säsongen men Oxie är mycket tunga att möta, säger Peter Churchill.

Spelar man inte bättre än det vi såg igår kan man få problem med vilket lag som helst i den här serien. Den saken är klar!

Av Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons