GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Galamissen: "Vet inte vem som fuckat upp"

På måndag ska världens bästa fotbollsspelare utses.
Men vinnaren på damsidan kan inte gå på festen.
Ballon d’Or-galan har lagts mitt under det pågående landslagsfönstret.
Fotboll • Publicerad 23 november 2021
Magdalena Eriksson, här under tisdagens landslagsträning på Ullevi i Göteborg, är en av 20 spelare som är nominerade till Ballon d'Or.
Magdalena Eriksson, här under tisdagens landslagsträning på Ullevi i Göteborg, är en av 20 spelare som är nominerade till Ballon d'Or.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Franska tidskriften France Fotboll har delat ut Ballon d’Or sedan 1956. Men det dröjde till 2018 innan fotbollsvärldens mest åtråvärda individuella pris också införde en damkategori.

Och det blev ingen strålande uppvisning av jämställdhet när Ada Hegerberg som första kvinna skulle ta emot utmärkelsen. På Grand Palais scen i Paris skapade i stället franske dj:n och prisutdelaren Martin Solveig en storm på sociala medier sedan han frågat den norska anfallsstjärnan om hon kunde twerka, en dansstil där rumpan skakas genom höftrörelser.

Den typen av genanta uppmaningar blir det inget med i år. De nominerade damspelarna kommer troligen inte ens att kunna vara på plats.

Blackstenius och Eriksson

Ballon d’Or-galan hålls på måndag på Théâtre du Châtelet i Paris – mitt under damernas pågående landslagsfönster.

– Det är väldigt olyckligt att man inte har lyckats hitta ett datum som passar båda kalendrarna. Att personen som vinner Ballon d’Or inte kommer kunna vara där fysiskt och ta emot det, det är otroligt olyckligt. Det är en stor stund i någons karriär, och att behöva göra det från ett landslagsläger är väldigt synd, säger Chelseas Magdalena Eriksson.

Mittbacken är en av två svenskor som är nominerade – Häckenanfallaren Stina Blackstenius är den andra – men det är omöjligt att kombinera galan med tisdagens VM-kvalmatch mot Slovakien i Malmö.

– Nu känner jag mig ganska säker på att det inte blir jag som får det där priset. Men det är jättetråkigt. Personen som vinner kommer bli historisk och att inte få vara där fysiskt och få det firande man förtjänar, det är jättetråkigt, säger Eriksson.

Samtliga 20 damer som är nominerade till priset har landskamp att spela antingen på galakvällen eller, som för Sveriges del, dagen därpå.

"Blir så trött"

Den som hållit i galatrådarna kunde ha gjort ett bättre jobb, säger backveteranen Nilla Fischer.

– Jag tycker såklart att den borde ligga på ett icke-internationellt datum, så att alla har möjlighet att komma. Jag har för mig att alla brukar kunna åka dit, så jag vet inte vem som har fuckat upp det, säger Fischer.

– Ibland blir jag så trött på det, det är klart att det ska finnas en möjlighet att vi ska kunna vara där också.

Upplägget är verkligen inte optimalt, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl. Hon betonar dock att hon inte vet vad som ligger bakom planeringen, och att det säkerligen blir bättre i sinom tid.

– Det är en process som pågår i Frankrike. Till slut kommer de att inse att det behöver bli förändringar. Den här diskussionen hade vi i Sverige gällande Fotbollsgalan för ett antal år sedan. Det är olika länder och olika kulturer, de kommer nog på bättre tankar i framtiden, säger Lindahl.

Fakta: Nominerade till Ballon d'Or

Kadidiatou Diani, Frankrike, Paris Saint-Germain.

Fran Kirby, England, Chelsea.

Jennifer Hermoso, Spanien, Barcelona.

Christiane Endler, Chile, Paris Saint-Germain.

Christine Sinclair, Kanada, Portland.

Ashley Lawrence, Kanada, Paris Saint-Germain.

Irene Paredes, Spanien, Paris Saint-Germain/Barcelona.

Jessie Fleming, Kanada, Chelsea.

Lieke Martens, Nederländerna, Barcelona.

Sandra Panos, Spanien, Barcelona.

Viviane Miedema, Nederländerna, Arsenal.

Ellen White, England, Manchester City.

Pernille Harder, Danmark, Chelsea.

Samantha Mewis, USA, North Carolina Courage.

Wendie Renard, Frankrike, Lyon.

Marie-Antoinette Katoto, Frankrike, Paris Saint-Germain.

Stina Blackstenius, Sverige, Häcken.

Magdalena Eriksson, Sverige, Chelsea.

Sam Kerr, Australien, Chelsea.

Alexia Putellas, Spanien, Barcelona.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.