Annons

Gamla guldhjältar möts i finalen

BANDY UPPSALA. I Boltic tog de tre bandyguld tillsammans i början av 1980-talet. Nu tränar Magnus Berglund och Stefan Karlsson varsitt grönvitt finallag.
Sport • Publicerad 17 mars 2001
Stefan Karlsson, Hammarby, och Magnus Berglund, Västerås, tog tre bandyguld tillsammans i början av 1980-talet på söndag står de på varsin sida i SM-finalen.Bild: SCANPIX
Stefan Karlsson, Hammarby, och Magnus Berglund, Västerås, tog tre bandyguld tillsammans i början av 1980-talet på söndag står de på varsin sida i SM-finalen.Bild: SCANPIXFoto: Gamla guldhjältar.

–Om vi vinner har vi gjort vår bästa match den här säsongen, säger Västeråstränaren Berglund inför finalmötet med Hammarby.

När Berglund och Karlsson kamperade ihop i Boltic blev det SM-guld 1981, 1982 och 1983.

Annons

På söndag befinner de sig återigen i en SM-final – men den här gången som motståndare. Och Berglund har mycket stor respekt för Karlssons Hammarby.

–Det räcker inte att spela som vi gjorde i vår senaste match, och då slog vi ändå Falun med 9–4. Vi måste bli ännu bättre, vi måste göra säsongens bästa match, säger Magnus Berglund.

–Men jag är övertygad om att vi kommer att göra säsongens bästa match, vår formkurva är i stigande.

Trots Berglunds försiktiga uttalanden är det Västerås som borde ha det psykologiska övertaget. World Cup-mästarna VSK inte förlorat mot Hammarby den här säsongen. Västerås vann de två första matcherna med 6–4 och 5–2. Det tredje, och senaste, mötet slutade 4–4.

Stefan Karlsson hoppas att Hammarby har lärt läxan från fjolårets finalförlust mot Sandviken. Då gjorde Hammarby inte alls ”säsongens bästa match” och föll med 5–8.

–Det var en oerhörd hysteri ifjol, men i år är vi förberedda. Det har inte heller varit samma tryck, speciellt inte på nummer sex. Han var ju jagad dag och natt ifjol, säger Stefan Karlsson.

Nummer sex i Hammarby är Jonas Claesson. Skyttekungen, och resten av laget, hade inte en lugn stund inför Bajens första bandyfinal sedan 1957. Det speglade av sig ute på isen. Sandviken ledde tidigt med 4–0.

–Vi fick lätt panik, erkänner lagkaptenen Göran Rosendahl.

Nu vill Bajen vända förlusten till något positivt.

–Jag tror vi har en oerhörd nytta av finalen ifjol och den vecka som var innan då, säger Stefan Karlsson.

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons