Annons

Gärds påsktävlingar får internationell status nästa år?

RIDSPORT I morgon startar Gärds Påskmeeting med sitt bästa startfält någonsin. Och om Gärds vill kan tävlingen i Norra Åsum få internationell status redan till nästa år. –Vi ska stämma av med ryttarna och sen kommer vi att ta ett beslut någon gång i maj, säger Mats Andersson, bandesigner och ansvarig för Gärds Påskmeeting.
Sport • Publicerad 12 april 2001

Beslutet om att få internationell status på sin fälttävlan är helt och hållet upp till Gärds Ryttarförening.

–En internationell tävling får ett annat värde för ryttarna, men jag tror samtidigt inte att vi kan få hit bättre ryttare än vad vi har i år, säger Mats Andersson.

Annons

Beslutet måste tas ganska omgående för att kunna planera för nästa års tävling och det finns många frågor att ta ställning till.

Det innebär sannolikt att man tvingas släppa på traditionen och lämna påsken för att köra tävlingen senare på säsongen.

–På ett sätt hade det varit bra att flytta tävlingen eftersom det rent årstidsmässigt är bättre att arrangera en tävling på sommaren än på våren, men samtidigt med dom markförhållanden vi har så går det bra även på våren, funderar Mats. Att få internationell status innebär också att det kommer att bli rejält mycket dyrare att locka ryttarna till Norra Åsum.

–Vi kommer att passa på och höra runt lite bland ryttarna. Sen får vi se hur vi ska göra, säger Mats Andersson.

Klart är att årets tävling är något alldeles i hästväg, om uttrycket tillåts.

OS-stjärnor, tyska stjärnekipage och svenska affischnamn står på startlinjen i morgon.

Bättre startfält än så kan Gärds RF förmodligen aldrig locka med.

–Det här är något exeptionellt, myser Mats.

Som Bladetsporten tidigare avslöjat kommer Andrew Hoy. Australiensaren som tog sitt tredje lagguld i OS i Sydney.

Australien vann lagtävlingen i Sydney och Hoy knep dessutom silvermedaljen i den individuella tävlingen.

Annons

Till Gärds påsktävlingar tar han med sig fästmön Bettina Overesch, europamästare 1997.

Från Tyskland kommer flera toppryttare. Peter Thomsen har det senaste decenniet tillhört den tyska eliten och ridit många stora mästerskap för det tyska landslaget. Andra stjärnnamn som kommer är Kai Rüder, som under lång tid tillhört den tyska eliten, och Peter Flarup, som vid sidan om Nils Haagensen varit Danmarks främsta fälttävlansryttare under senare år.

Svenska namn att hålla ögonen på är givetvis Paula Törnqvist med EMV Monaghan som tog brons i såväl VM som EM, och har fullföljt två OS.

Peder Fredricson och Anna Hassö visade att de är på gång under förra året och Linda Algotsson, Fredrik Jönsson, Magnus Gällerdal är andra svenska toppryttare.

Gärds har bara fått två återbud: OS-ryttarinnan Sofia Andler har bestämt sig för att tävla sparsamt i år och gör sin årsdebut först i maj och tyske Andreas Dibowski tvingades tacka nej efter problem med sin häst Men klassen är hög och det är snudd på omöjligt att tippa en vinnare. Inte ens Mats Andersson kan eller vågar pricka in en favorit.

–Det är rena getingboet…men, okej, Paula Törnqvist är alltid med i toppen. Hon blev tvåa i fjol och vann året dessförinnan. Peder Fredricson är duktig, men jag vet inte hur pass han har förbättrat sin dressyr under vintern.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons