Gärds RF gjorde det igen

Gärds Ryttarförening är svenska mästare. Klubben vann lag-SM i fälttävlan, och upprepade därmed bedriften från 1999.
Sport • Publicerad 16 augusti 2004
Gärds Rf är svenska lagmästare i fälttävlan. Frederick Dahlqvist Björklund, Lina Elofsson, Anna Hassö och Cecilia Svensson ingick i laget.
Gärds Rf är svenska lagmästare i fälttävlan. Frederick Dahlqvist Björklund, Lina Elofsson, Anna Hassö och Cecilia Svensson ingick i laget.Foto: 

Nils-Arne Pedersen var lagledare för guldlaget som bestod av Anna Hassö på Response, Frederick Dahlqvist Björklund på Pep Star, Cecilia Svensson på Zeb samt Lina Elofsson på Magnet.

Från guldlaget 1999 återstod endast en ryttare, Lina Elofsson, som nu alltså tog sitt andra SM-guld.

– Otroligt roligt, säger Lina. När vi vann -99 var det naturligtvis jättekul men man trodde kanske inte att man skulle kunna göra om det, så detta var helt fantastiskt.

Gärdslaget gjorde en kanonbra tävling och avancerade efter varje gren.

– Vi la oss på en tredjeplats efter dressyren, sedan gick vi upp till andra efter terrängen, trots att vårt säkraste kort Anna Hassö fick ett stopp i terrängen, berättar Nils-Arne Pedersen. Inför hoppningen ledde Flyinge med 10 straff, det vill säga tre nedslag före Gärds men då både Cecilia och Lina red felfritt så hade Frederick råd med ett nedslag när han gick in.

Han fick ett nedslag men det räckte ju som sagt till seger. Både Frederick och Lina placerade sig dessutom individuellt på femte respektive niondeplats i det 45 ekipage stora startfältet. I lag SM-klassen var det hela 12 lag som startade.

Frederick blev Gärds individuellt bäste ryttare och kanske var detta resultat speciellt viktigt för honom. Pep Star har nämligen varit skadad i över ett år men är nu alltså tillbaka i god form. Ekipaget har gjort fyra starter i år och varit placerad i tre, bland annat vid tävlingarna i Falkenberg och nu under SM.

– Det känns jättebra att han kommit tillbaka så bra efter att ha varit borta så länge, berättar Frederick.

– Nu satsar jag på att starta tvåstjärnigt igen. Ekipaget har ridit tvåstjärnigt innan och ska starta i den tvåstjärniga klassen vid de internationella tävlingarna i Övedskloster i början av september. Den tävlingen blir även genrepet för Hale Bopp som Frederick kvalat till unghäst-VM. Till de tävlingarna åker förmodligen hela laget, Frederick, Lina och Anna för att tävla i den tvåstjärniga och Cecilia för att rida den enstjärniga klassen.

Lagandan i Gärds Rf är otroligt stark och detta bekräftas av Lina.

– Vi har haft otroligt kul ihop, vilket oftast visar sig i resultatet, menar hon.

Lina berättar även att alla lag på värdklubbens begäran skulle ställa upp med ett uppträdande på meetingets ryttarfest. Gärdslaget spökade ut sig till Alcazar och sjöng och dansade med sådan inlevelse att de blev bästa laget även där.

Alexandra Leander

RIDSPORT HERMANSTORP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.