Gav sig själv en seger i födelsedagspresent

LÖPNING. HÖRBY. Johan Modig fyllde 25 i söndags. I går gav han sig själv en försenad födelsedagspresent. En övertygande seger i Hörby marknadslopp. – Det gick väldigt lätt, kommenterade Johan lugnt efter målgång.
Sport • Publicerad 4 juli 2002
på upploppet gör Johan Modig. Med betryggande marginal vann den löpstarke orienteraren Marknadsloppet i Hörby.
på upploppet gör Johan Modig. Med betryggande marginal vann den löpstarke orienteraren Marknadsloppet i Hörby.Foto: Biter ihop

Marknadsloppet i Hörby är en traditionsrik tävling som har anordnats i 32 år.

Den 12,6 kilometer långa banan sträcker sig ut på Skåneleden för att avslutas inne på marknadsområdet. Trots det ihållande regnet svek varken publik eller deltagare.

850 löpare ställde upp sig i målområdet varav 250 stycken var efteranmälningar.

– Det är roligt med så många efteranmälningar. Uppenbarligen spelar regnet ingen större roll, berättar Gunnar Lundqvist som ansvarar för sekretariatet. Regnvädret var trots allt av stor betydelse. Banan blev lerig och hal och rekordtiderna på sträckan förblev således ohotade. I herrklassen var det två löpare som nämdes i försnacket. Johan Modig, Pan-Kristianstad, och fjolårets segrare Anders Hultgren, IF Göta. Duellen uteblev dock. Modig var helt överlägsen.

– Jag har aldrig förlorat mot Anders så jag har ett mentalt övertag, förklarar Johan.

Redan efter tre kilometer ryckte Modig och rapporterna från banan indikerade att avståndet till Hultgren bara växte sig större och större.

När Johan dök upp i slutet av den långa målrakan var han totalt ohotad. Segern innebar två segrar på två försök för Modig i marknadsloppet.

– Skönt att kunna gå för fullt igen. Vårsäsongen har blivit spolierad av en skada i hälsenan, berättar Modig efter loppet.

De närmaste målet för Pan-löparen blir fem-dagars men det stora målet blir att knipa en plats i landslaget lagom till orienterings-VM i Schweiz nästa år. Löparlegenden Kjell-Erik Ståhl visade att de gamla goda takterna sitter i. I marknadsloppet vann han H55-klassen.

– Efter omständigheterna är jag nöjd. Jag tränar bara fem mil i veckan och det är alldeles för lite, sa Kjell-Erik.

Ståhl som sprungit marknadsloppet femton gånger har vunnit fem gånger och kommit tvåa fem gånger. Några nya segrar i elitklassen blir det troligtvis inte.

– Då behöver jag träna hårdare och kroppen börjar att bli för skör för det, förklarar Kjell-Erik. I damklassen var det defilering från start till mål för Mia Larsson, Hälle IF. Trots det var hon inte nöjd med loppet.

– Det gick dåligt. Jag sommarjobbar på ett lager där jag lyfter lådor vilket knappast gör mig piggare, konstaterar Mia.

Förra året vann Hälle-tjejen något överraskande 10 000 meter på Finnkampen. I år är dock satsningen inte lika hård och Mia är inte ens säker på att bli uttagen till laget.

– Studierna i Göteborg tar för mycket tid men visst hoppas jag att komma med i laget, avslutar Mia.

av Hans Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.