Annons

Gedigen insats av Pan

ORIENTERING Pan-Kristianstad gjorde en gedigen insats i årets tiomila i orientering. 25:e plats blev facit för herrarna, men även klubbens damer och ungdomar gjorde toppinsatser i sina stafetter.
Sport • Publicerad 30 april 2001

–Ett mycket bra tiomila för klubben. Roligt att det gick så bra för både ungdomarna och damerna, summerar klubbens Bengt-Göran Månsson.

–Våra herrar var med bra hela tiden och placeringsmässigt bäst var vi efter åttonde sträckan, där Andreas Nilsson kom in som 22:a man.

Annons

Kampen om segern i årets tiomila kom att stå mellan de norska klubbarna Baekkelaget och Halden. Ingen svensk klubb kunde riktigt blanda sig i den hårda duellen längst fram. Finländska Delta blev trea och Orion genom Tobias Andersson såg till att Blekingeklubben blev bästa svenska lag. Redan på startsträckan gjorde debutanten och junioren Jonas Nyberg ett bra lopp för Pan-Kristianstad. Per-Åke Nilsson och Mats Persson följde sedan upp med hyfsade insatser.

–Henrik Modig hade jobbigt på långa natten, som var fjärde sträckan. De fick börja med en rejäl löpning till första kontrollen. det tog hela 30 minuter för löparna att ta sig dit. Henrik hade det tufft och berättade för oss efter loppet att han hela tiden hade fått kämpa stenhårt för att hänga med i den stora klungan.

Tomas Westlund hade femte sträckan och förde fram Pan till en 25:e plats. –Vår andre junior Simon Svensson klarade också sin uppgift bra på sjunde sträckan. Sedan kom Andreas ”Ante” Nilsson och han gjorde ett riktigt bra lopp och förde fram oss till bästa placeringen, 22:a plats, under tävlingen, berättar Bengt-Göran Månsson.

Johan Modig sprang sista sträckan och gjorde inget kanonlopp. Han missade säkert fyra, fem minuter.

Kanonlopp signerades av damlaget Marie Svensson, Ulrika Jönsson, Sara Svensson, Susanne Andersson och Danute Månsson. 19:e plats blev det till slut. Finländska Kalevan Rasti vann före Halden och Hakarpspojkarna.

Ulrika Jönsson på andra sträckan i Pan-kvintetten hade fjärde bästa sträcktiden, men även Danute Månsson på sista sträckan gick mycket bra. Pan-Kristianstad har de senare åren haft bra fart på ungdomssidan och det ger resultat nu i de stora sammanhangen. Markus Svensson, Ebba Thuresson, Ola Nyberg och Jacob Lööf såg till att placera Pan-fyran på 22:a plats.

Frapperande i årets tiomila är att de svenska klubbarna hade så svårt att hävda sig. Men svensk klubborientering kan bara skylla sig själva. Tiden med idel idealister är borta sedan länge. Nu är det pengarna som regerar även i skogen.

Titta på de båda norska klubbarna. De har sett till att de tillsammans har de 20-30 bästa löparna i sina led. Svensk orientering har en oförmåga att skaffa sponsorer till och med på förbunds- och landslagsnivå. Här behövs onekligen skärpning.

Av Eje Johansson 044-18 55 55
Av Eje Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons