Gendopning nytt hot mot elitidrotten

Sport • Publicerad 23 maj 2003

DOPNING STOCKHOLM

Starkare muskler, större uthållighet, kanske till och med bättre bollsinne. Inom en relativt snar framtid kommer genetisk dopning att bli verklighet.

Men experterna är oklara över hur det nya hotet ska bemötas.

Forskare, filosofer och idrottsledare diskuterade problemet och dess eventuella framtida konsekvenser vid en internationell konferens på Idrottshögskolan i Stockholm på torsdagen.

–Det är dags att ta tag i frågan redan nu. Inom ett par år kommer det kanske att vara möjligt att göra saker som ställer hela dopningen i en helt ny dager, säger Arne Ljungqvist, svensk ledamot i Internationella olympiska kommittén (IOK) och den internationella antidopningsbyrån (Wada).

Enligt genetikerna kommer eventuella försök i första hand att röra sig om manipulering av gener som styr syreupptagningsförmågan och muskeltillväxten. På dessa områden forskas det i dag intensivt, i första hand av rent medicinska skäl, men samma teknik kan givetvis utnyttjas av idrottare som är beredda att ta riskerna.

–Vi vet av erfarenhet att många idrottsmän tyvärr är beredda att göra allt för att bli bättre, säger Ljungqvist.

Andra deltagare påpekade att vissa länder kan förväntas utnyttja tekniken i stor skala om problemen inte är alltför stora.

På lång sikt är det, enligt Bengt Saltin, forskare vid universitetet i Köpenhamn, teoretiskt möjligt att även manipulera gener som påverkar centrala nervsystemet – vilket skulle kunna ge bättre bollsinne och bättre koordinationsförmåga.

–Men vi måste hålla i minnet att bra bollsinne inte är det enda som krävs för att skapa en bra tennis- eller fotbollsspelare, säger han. Merparten var dock ense om att gentekniken kommer att skapa nya och kanske stora problem inom elitidrotten.

Metoden har redan förbjudits av Wada, men om den går att kontrollera är än så länge osäkert. I dagsläget är det nämligen oklart om det går att avgöra om en gen är naturlig eller manipulerad.(TT)

Av Roland Johansson TT
Av Roland Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.