Gidde Palema kan bli äldste vinnaren

Sport • Publicerad 28 maj 2005

Att Gidde Palema är en av världens bästa hästar är ingen hemlighet. De tre senaste säsongerna har han tillhört världseliten.

Dolt i dimma är däremot fortfarande vad det var som gjorde att han kunde ta sig tillbaka på det sätt som han gjorde.

Ni kan kanske historien. Gidde Palema var en av de bästa hästarna i sin kull. I Björn Goops regi var han med och slogs i årgångsloppen utan att riktigt få sätt pricken över i. Som femåring blev han så den topphäst alla hade hoppats på. Han var till exempel med och tampades bakom fenomenet Varenne i Elitloppet.

Men sen kom den - skadan. Skadan som gjorde att karriären var över och Gidde Palema fick börja sitt nya liv som avelshingst.

Där kanske historien om Gidde Palema hade kunnat sluta om det inte varit för en envis hästkarl från Matfors utanför Sundsvall – Åke Svanstedt med en hel rävfarm bakom öronen.

Åke Svanstedt tog kontakt med Gidde Palemas ägare Karl-Erik Bender och meddelade:

– Jag har en idé om hur vi ska få i gång Gidde Palema igen.

Efter en del trugande fick Åke chansen, och det beslutet ångrar ingen av de inblandade. Som åtta- och nioåring har han tillhört den allra översta toppen. Men vad det var som Åke gjorde vill han inte berätta.

– Nej, jag vill ju inte att någon annan ska snappa upp mina idéer, har han sagt de gånger frågan kommer på tal.

En detalj som kan ha bidragit till att Gidde Palema tagit det sista steget till världseliten är att han är bäst barfota. I morgon kommer han att springa med den racerbalansen.

– Han blir klart rappare i steget då. Framförallt blir han snabbare bakom bilen, säger Åke Svanstedt.

2003 blev Gidde Palema överkörd i Elitloppet. I fjol vann han i överlägsen stil. Kan han upprepa den bedriften i år som tioåring så blir han den äldste vinnaren av Elitloppet genom tiderna.

Största hindret på vägen är en norsk häst – Steinlager. Denne slog Gidde Palema i deras senaste möte, Oslo Grand Prix.

Att få Åke Svanstedt att prata om revansch och taktiken för att slå Steinlager är omöjligt. Han är en man med båda fötterna på jorden.

– Vi får se om vi får mötas. Jag måste ju ta mig till final först ...

Joachim Stenbäcken

TRAV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.