Annons

"Glad att det finns de som vill ta striden"

Herrlandslaget har valt att avstå all ersättning för höstens landskamper.
Beskedet glädjer damlandslagets Elin Rubensson.
Fotboll • Publicerad 5 september 2020
Stina Blackstenius. Arkivbild.
Stina Blackstenius. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Elin Rubensson. Arkivbild
Elin Rubensson. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Herrlandslaget har valt att avstå all ersättning för höstens landskamper, på grund av det ansträngda ekonomiska läget inom svensk fotboll.

På sikt kan det komma att underlätta för damlandslaget, vars nuvarande avtal med Svenska fotbollförbundet går ut vid årsskiftet.

Annons

Beskedet kom samma dag som flera fotbollsförbund, däribland Brasilien och England, gick ut och meddelade att de inför lika ersättning för sina dam- och herrlandslag.

– Det är ju ett sätt att visa på jämställdheten. Sen kan jag också förstå att vi drar in olika mycket pengar och att det blir en diskussion i sig. Jag tycker det vore ett steg mot jämställdhet. Det är upp till var och en hur mycket man vill prata om det och hur mycket man vill fokusera på annat. Men jag är glad att de finns, de som vill gå i bräschen och ta striden, säger Elin Rubensson till TT.

Den numera mammalediga landslagsmittfältaren får medhåll av Stina Blackstenius.

– Brasilien och England har ju tagit steg den senaste veckan. Det känns bra. Det är steg mot jämställdhet. Jag tycker det vore bra om Sverige också gick den vägen.

På en presskonferens i fredags sade Emil Forsberg att han anser att jämställd landslagsersättning ska vara en självklarhet.

– Vi har diskuterat det länge och vi har alltid strävat åt det hållet. För mig är det en självklarhet att det ska vara jämställt. Det är ingen fråga. Vi strävar åt det hållet, sade han.

Elin Rubensson om utspelet:

– Jag förstod inte riktigt det uttalandet. Var det på grund av att det var corona? Men det är klart att det är kul om de vill stötta oss, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons