Glödheta speakers

Läckraste inslaget på Åhus Beachhandboll Festival? Kanske är det finalshowen och speakers. I år är man vassare än någonsin.
Sport • Publicerad 18 juli 2008
Snacka om killar som låter. Mikael Kik och John Larsson är i högform – även i år.BILD: TOMMY SVENSSON
Snacka om killar som låter. Mikael Kik och John Larsson är i högform – även i år.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

- Det är få som har klagat. Vi fick en synpunkt om att basen har varit för hög på finalkvällarna så då sänkte vi den direkt, berättar ljud- och ljusansvarige John Larsson.

För att få igång publiken skruvar man upp.

När hejarramsor ljuder eller när man vill ha sång så skruvar man ner - och gensvaret är mäktigt i låtar såsom "Kung i baren" med Magnus Uggla.

- Vi ska också köra Timbuktu och "Alla vill till himlen". Innan matcherna vill vi gärna ha mycket allsång. Så Peps Perssons "Oh Boy" passar bra, ler John. Finalkvällen med ljud- och ljusshow och publiktryck är en upplevelse som kan ge gåshud.

Från sponsorn Event Solution har man fått en anläggning som duger för vilken rockkonsert som helst.

Hornet som signalerar för matchslut har inhämtats från banverket. Bara en sån sak.

När Näsby spelade final fick de grönt ljus riktat mot sig och motståndaren Ystads IF fick blått och vitt. Finallåten "Come with me" med Special-D säkerställer stämningen precis till avkastet.

Det handlar om timing. Och festivalens speakeransvariga är bra på att plocka fram de festliga detaljerna. Allt dagliga arbete som sköts från speakertornet är en uppvisning i samordning och timing.

I år sköts allting från ett speakertorn. Speakers har 17 banor att hålla koll på samtidigt och tar hjälp av en kikare. Alla matcher startar vid samma tid och det gäller att få spelare, ledare och funktionärer runt banorna samspelta.

- Jag vill ge en stor eloge till alla domare och funktionärer för att kanonjobb. De ser till att lagen gör sig klara för match i rätt tid och våra speakers är också tydliga och börjar att räknar ner redan en minut innan matchstarten, säger John Larsson.

Mellan matcherna är det endast fem minuters paus men när åskan slog ner i början av festivalveckan så jobbade man ändå in tjugo minuters avbrott på en och en halv timme.

- Åhus Beachhandbolls tävlingssida är en enda stor fungerande organisation, säger Larsson.

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.