Golfklubbar startar samarbete

Istället för att konkurrera startar golfklubbarna i Kristianstads kommun samarbete. Filosofin är att om fler börjar spela golf gynnar det alla.
Sport • Publicerad 3 maj 2007
Konkurrenter som samarbetar. Håkan Ståhlbro, Kristianstad, Eva Biel, Degeberga/Widtskövle, Ulf Gustafson, Araslöv, Leif Rosenberg, Skepparslöv och Bernt Lindén, Skepparslöv satsar alla gemensamt för att höja golfen i bygden. Bild: Lasse ottosson
Konkurrenter som samarbetar. Håkan Ståhlbro, Kristianstad, Eva Biel, Degeberga/Widtskövle, Ulf Gustafson, Araslöv, Leif Rosenberg, Skepparslöv och Bernt Lindén, Skepparslöv satsar alla gemensamt för att höja golfen i bygden. Bild: Lasse ottossonFoto: 

Skåne är golftätt – på en yta som är ungefär 10 gånger 10 mil samsas mer än 60 golfklubbar.

Också i Kristianstads kommun finns det gott om golfklubbar.

Degeberga/Widtskövle i söder, Kristianstads GK i Åhus, Skepparslöv i den sydvästra delen och Araslövs två banor i norr.

I höstas väcktes idén om ett samarbete klubbarna emellan, en gemensam satsning för att försöka locka fler till golfen.

– Klubbarna i kommunen brukar träffas årligen, och i höstas tog vi upp det här med att man skulle kunna göra en satsning tillsammans och försöka locka nya spelare, säger Bernt Lindén, ordförande i Skepparslövs golfklubb. De andra klubbarna nappade på idén, och efter jul startades en kommitté som jobbat fram olika förslag på hur man ska kunna öka intresset för golfen i bygden. Den första aktiviteten äger rum om knappt två veckor – den 13 maj arrangerar varje klubb i Kristianstads kommun varsin "prova-på-dag". Tre veckor senare, den 3:e juni, arrangeras en ny provdag för allmänheten.

– Tanken är att allmänheten ska bjudas in för att titta på golfklubbarna i regionen, få gå runt på banan, prova att slå några slag och kanske putta lite, säger Håkan Ståhlbro, klubbchef i Kristianstads GK.

– Det är viktigt att det blir ett bra arrangemang, samt att klubbarna sedan är redo att ta emot de som vill börja. Har man bara tio platser och 100 vill börja så blir det fel, säger Ulf Gustafson, Araslövs GK.

Vilka hoppas ni på ska komma? Ungdomar som vill börja? Pensionärer som funderat på att ta upp golf?

– Alla. Allt från knattar som är sugna på att testa till farfar, säger Ståhlbro.

– Vi vill gärna slå ett slag för golfen som friskvård. Det är ju en jättefin motionsform, som man dessutom kan göra tillsammans hela familjen. Det är inte många sporter som kan utövas så, säger Leif Rosenberg, Skepparslöv. Under en lång period har golfen varit lite som ett självspelande piano.

Sporten har ökat år för år, allt fler har lockats att börja, och klubbarna har utan ansträngning fått allt fler medlemmar.

I dag är ungefär 600 000 svenskar registrerade golfspelare.

Men trenden har vänt. De senaste åren har utvecklingen stagnerat, och till och med gått tillbaka något. Färre ungdomar börjar spela golf.

– Så nu vill vi slå ett slag för golfen, få fler att börja. Det gangnar alla klubbarna i bygden, säger Ulf Gustafson.

Men kan det inte vara så att toppen är nådd? Kan man verkligen locka fler att börja spela golf?

– Det finns ungefär 150 000 som åker runt och spelar pay-and-play-banor i Sverige, som inte är registrerade. Så visst finns intresset, konstaterar Håkan Ståhlbro.

Golfsporten har ett seglivat rykte om sig att vara en rikemanssport, att det är fruktansvärt dyrt att spela golf.

– Det tror jag skrämmer bort många potentiella golfspelare. Men sanningen är ju att det inte är särskilt dyrt att spela golf längre, säger Ulf Gustafson. I dag är det spelarnas marknad. Man behöver inte längre betala insats för att bli medlem i en golfklubb, utan betalar bara en (förhöjd) årsavgift. Det gör att spelarna också byter klubb oftare.

– Det har skett en förändring i tankesättet. Den gamla tidens klubbkänsla finns inte längre, numera är man med i en golfklubb några år och byter sedan, precis som man byter jobb var femte år, säger Bernt Lindén.

Samarbetet mellan klubbarna i Kristianstads kommun går också ut på att marknadsföra hela området – och därmed locka till sig flera greenfeegäster. Håller alla banorna i bygden hög kvalitet vill också fler komma till Kristianstads kommun och spela.

– Golfspelaren i dag är kräsen. Det gäller att ha en bra produkt att erbjuda, säger Håkan Ståhlbro.

Kristianstads GK har flest elitspelare, och klubben gör också en medveten, hård satsning på ungdomar. Det gör att de andra klubbarna i kommunen ofta får släppa sina talanger till KGK.

– Men det ser vi bara positivt på, försäkrar Bernt Lindén.

– Man kan inte vara så futtig att man bara ser till sin egen klubb, utan det handlar ju om var individen ska få bäst utveckling, och vad som gynnar golfen mest i stort. Och även om ungdomarna går till Åhus för att möjligheterna är bäst där, så hoppas vi att de ändå alltid har hjärtat kvar i sin moderklubb...

Cecilia Isberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.