Golfstjärna värnar om barnen

Anders Forsbrand var en av de första svenskarna som lyckades internationellt som golfspelare. Igår befann sig den forne storspelaren på Kristianstads GK:s golfbana i Åhus.
Sport • Publicerad 11 augusti 2004
Anders Forsbrand besökte Åhus och Kristianstad Golfklubb för en deltävling i Forsbrand Bris Open. BILD: OLOF ABRAHAMSSON
Anders Forsbrand besökte Åhus och Kristianstad Golfklubb för en deltävling i Forsbrand Bris Open. BILD: OLOF ABRAHAMSSONFoto: 

– Här har jag varit många gånger. Jag tror jag gjorde min första tävling här 1977. Det är en rolig bana – både med långa fina hål, och korta trixiga, säger den idag 43-årige golfstjärnan och kisar mot flaggan på det 18:e hålet.

Skälet att Forsbrand befinner sig på golfbanan i Åhus är dock inte att han tänker spela.

Istället arrangerar han en tävling – en regionfinal i Forsbrand Bris Open – där en seger innebär biljett till Kanada och finalspel veckan efter Ryder Cup.

– Vinnaren i varje klass i regionfinalerna får åka till Kanada, det blir sammanlagt 15 personer, eftersom det är fem regionfinaler och tre olika klasser, berättar Forsbrand, som deltar i alla de fem regionfinalerna runt om i Sverige. Golftävlingen är ett samarbete med Bris, Barnens rätt i samhället, och startavgifterna som tävlingsdeltagarna betalar går direkt till Bris.

Hur har då Anders Forsbrand blivit inblandad?

– Det här med barn har alltid legat mig nära om hjärtat, och jag vet hur illa många barn far i dag. Det gör ont, och jag vill verkligen kämpa för att få till en förbättring. Jag hoppas den här golftävlingen ska växa och bli till något riktigt stort – för pengarna den kan generera till Bris behövs verkligen, säger Forsbrand.

Under tävlingarna spelar inte Anders Forsbrand själv – men han går runt på banan och tittar till spelet.

Men när du kommer och ställer dig på tee för att titta på utslaget – blir inte spelarna fruktansvärt nervösa?

– Jo, visst blir de. Men samtidigt tror jag de tycker det är kul. säger Anders och drar på smilbanden.

Anders Forsbrand är en av Svensk golf största stjärnor genom tiderna. Som 13-åring hade Forsbrand handicap 4, vid 20 års ålder blev han proffs och började spela på Europatouren. Sammanlagt sex segrar på Europatouren blev det, den senaste German Masters 1995. Forsbrand hade sitt bästa år 1992, då han vann två tävlingar och var fyra på Europarankingen. Året efter blev han förste svensk som spelade alla fyra majors under ett år och blev bland annat delad elva i US Masters.

Själv klassar han lagsegern i World Cup 1991 som en av de ljuvaste segrarna – liksom Canon European Masters i Schweiz 1987.

– Det var den första segern på Europatouren – och den första är alltid något speciellt, ler Forsbrand.

Du var ju en av de första svenskarna som hade internationella framgångar i golf. Hur kom det sig?

– Förmodligen för att jag var träningsnarkoman, ler Anders Forsbrand.

– Dessutom har jag alltid älskat golf – och haft klara mål med vad jag velat.

Du har trappat ned rejält på golfen numera, men spelar fortfarande litegrann på europatouren?

– Ja, jag gjorde några tävlingar i fjol. Men i år har det inte blivit mycket vare sig spelande eller tränande– jag tror jag tagit 18 rundor sammanlagt i år.

Varför började du trappa ned?

– Jag slog dåliga driver, och då var det inte roligt längre. Järnklubborna fungerade fortfarande bra, men inte drivern – och då kände jag att det finns en massa andra saker som skulle vara kul att göra än att spela golf.

Nu har Anders Forsbrand fyra-fem olika projekt på gång, samtliga golfrelaterade. Ett av dem är tävlingen tillsammans med Bris.

Vad har du för goda råd att ge en ung golfspelare som vill gå från att vara medelmåttig till att bli riktigt bra då?

– Att träna mycket och ta hjälp av dem som verkligen kan. Det blir inte bra om man ska stå och försöka göra allting själv.

FOTNOT:I Regionsfinalen på Kristianstads GK vann Frank Ivanov, Assarstorp GK klass B, Håkan Karlsson, Kristianstad GK, klass A samt Björn Persson, Örestad GK klass C. Dessa tre får chansen att åka till Kanada för att tävla i riksfinalen.

Cecilia Isberg

Anders Forsbrand

Ålder:43 år.

Bor:Florida, USA.

Född:Filipstad.

Längd:1.85.

Vikt:85 kilo.

Familj:Hustru Stewart, barnen Alexander (7 år) och Margo (1 år).

Aktuell:Vice Ryder Cup kapten som igår besökte Åhus GK i samband med Forsbrand Bris Open.

GOLF ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.