Granstedt tog över ledningen

ORIENTERING SKÖVDE. O-ringens damklass tog en dramatisk vändning på den fjärde etappen utanför Götene. En kontroll i en minimal myr ställde till det för den tidigare så suveräna Simone Luder. Medan schweiziskan hade stora problem forsade Anette Granstedt till ledning med 3.21 sammanlagt inför den sista etappen.
Sport • Publicerad 26 juli 2002

–Jag förstod att jag hade chansen att gå ikapp. Banan var jättesvår, sade Anette Granstedt efter att ha plaskat sig igenom damernas nio kilometer långa bana.

För det var riktigt ordentligt blött i den låglänta terrängen.

På sina ställen utefter banan krävdes nästan simborgarmärke för att ta sig fram.

–Det var nära att man fick simma ibland. Men framförallt gjorde jag ett dåligt lopp från start till mål. Det här vill jag glömma, sade Simone Luder sedan hon sprungit i mål som elfte dam på etappen, mer än sju minuter efter Anette Granstedt. Schweiziskan började småbomma tämligen omgående på den oerhört orienteringskrävande banan. Hon hade svårt att hålla rätt på alla småhöjder och myrarna i mängd som skulle passeras.

En rejäl bom gjorde hon vid den åttonde kontrollen, en myr som enligt kontrollangivelsen mätte ynka två gånger fyra meter.

Efter en kilometers löpning dit från sjuan, genom sankmarker och över hällar, hade Luder tappat kartkontakten.

–Jag missade säkert tre-fyra minuter, konstaterade hon efter att ha fått sin svit på sju raka segrar i Sverige bruten.

Anette Granstedt kom tidigt ikapp landslagskompisen Gunilla Svärd och tillsammans gjorde de två ett prickfritt lopp.

–Blev lite orolig när jag såg henne för det är lätt att man tappar koncentrationen när man är två. Men jag försökte hela tiden göra mitt eget lopp, sade O-ringens nya ledarinna som vann etappen med 2.47 före Svärd. Bland herrarna ser O-ringen ut att redan vara avgjord.

Mats Haldin vann för tredje dagen i rad och har nu ledningen med 7.13 före Rysslands Michail Mamlejev inför fredagens avgörande etapp på Billingen vid Skövde.

Johan Modig, Pan-Kristianstad, hade en misslyckad dag i herrarnas superelit och rasade flera placeringar i sammandraget.

– Det var blött och stenigt och så hade jag under hela loppet svårt att få någon riktig kartkontakt i den steniga terrängen, berättar Johan Modig.

– Jag har inte gjort någon stor kontrollmiss, men jag har missat i stort sett varje kontroll. Hela tiden har jag varit 10-15 meter från skärmen.

Göingarnas Erika Nilsson gjorde ett topplopp i D18 elit och svarade för en av dagens främsta skånska insatser och den klart bästa i elitklasserna.

– Det här passade mig, då det inte var lika snabblöpt som de tidigare dagarna, förklarar Erika Nilsson.

– Jag gjorde ett hyfsat lopp och det var skojigt att orientera i den här fina terrängen. Halsen som jag hade lite problem med i tisdags har inte besvärat mig något mer.

Av Eje Johansson 044-18 55 55
Av Eje Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.