Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Grönt ljus för EM-publik i Rom

Det italienska fotbollsförbundet krävde ett svar från regeringen.
Nu har det kommit.
Det blir publik på Olympiastadion i Rom i sommarens EM-slutspel i fotboll – minst 17 000 åskådare, meddelar förbundet.
Det blir publik på Italiens matcher i fotbolls-EM i Rom. Arkivbild.
Det blir publik på Italiens matcher i fotbolls-EM i Rom. Arkivbild.
Foto: Massimo Paolone/AP/TT

På måndagen skrev Gabriele Gravina, ordförande i det italienska fotbollsförbundet, till premiärminister Mario Draghi och krävde att få en garanti på att Rom fortsatt skulle vara en värdstad i sommarens fotbolls-EM. Detta då det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har legat på för att få svar i publikfrågan. Uefa ville först ha besked om möjligheterna att ta in publik på de olika EM-arenorna den 7 april, men gav sedan flera värdnationer ytterligare tolv dagar på sig.

Från italienskt håll ville regeringens vetenskaplige rådgivare Franco Locatelli skjuta på ett definitivt besked till maj.

"Underbara nyheter"

Men redan på tisdagen kom alltså ett svar från den italienska regeringen. I ett uttalande meddelas att Olympiastadion i Rom kommer att kunna ta in "minst 25 procent" av sin kapacitet, det vill säga cirka 17 000 åskådare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Italien ska spela sina tre gruppspelsmatcher i Rom, bland annat öppningsmatchen mot Turkiet den 11 juni. Senare ska en EM-kvartsfinal också avgöras i huvudstaden. Gabriele Gravina har tidigare förespråkat att 30 procent av kapaciteten, cirka 20 000 åskådare, ska släppas in på arenan. Men beskedet var emellertid välkommet.

"Regeringens godkännande att släppa in publik på EM-matcherna i Rom är underbara nyheter som vi omedelbart kommer att vidarebefordra till Uefa", säger Gravina i ett uttalande.

Därmed har sju av tolv värdstäder i det på grund av coronapandemin framflyttade EM-slutspelet fått klartecken till publik: Amsterdam, Baku, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Glasgow, London, Rom och S:t Petersburg.

Frågetecken av svenskt intresse

Nu återstår det att se när Bilbao, Dublin och München kommer med sina respektive besked. Vilket om inte annat är av extra intresse för Sverige. Förbundskapten Janne Anderssons landslag är ju schemalagt att möta Spanien i premiären i Bilbao – och sedan Polen och Slovakien i Dublin.

Storbritannien har tidigare erbjudit sig att spela fler matcher i Glasgow och London om Uefa väljer att ta ifrån några utsedda värdstäder arrangörskapet.

Fakta: Fotbolls-EM:s värdstäder

Totalt är tolv städer värdar för sommarens fotbolls-EM:
Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin, Glasgow, London, München, Rom och S:t Petersburg.

Läs mer