Guide: SM-final 4 i ishockey

Ett avgörande kryper närmare.
Ska Luleå koppla ett järngrepp eller ska Färjestad kvittera SM-finalen i ishockey?
Här är några punkter att hålla koll på inför kvällens match i Karlstad.
Ishockey • Publicerad 5 maj 2022
Det är dags för match fyra mellan Färjestad och Luleå.
Det är dags för match fyra mellan Färjestad och Luleå.Foto: Pär Bäckström/TT

Vad: Fjärde SM-finalen i ishockey, i bäst av sju matcher.

Var: Löfbergs arena, Karlstad.

När: Torsdag 5 maj, 19.30.

Tv/radio: C More/TV12, P4 Radiosporten

+ Återvändande spelare

Hur tänker Färjestads tränare Tomas Mitell och Luleås motsvarighet Thomas Berglund? Mitell bekräftade under onsdagen att Jesse Virtanen är tillbaka i spel efter att ha missat tisdagens match av personliga skäl. Dessutom kan Mikael Wikstrand vara tillbaka. Virtanen lär gå in i samma backpar som Adam Ginning men frågan är hur Mitell eventuellt använder sig av Wikstrand? Med VM-guld och OS-spel på meritlistan är Wikstrand en av de mer meriterade spelarna på isen, men det återstår att se om Mitell vill splittra backparen som har spelat ihop i slutspelet.

I Luleå kan Pontus Andreasson och Joonas Rask, som båda missade tisdagens tredje finalmatch, vara tillbaka. Thomas Berglund var dock fåordig om spelarnas status under onsdagen, men Rask syntes till i ishallen i samband med lagets gemensamma träning.

Andreasson har varit framgångsrik i slutspelet i en kedja tillsammans med Linus Omark och Juhani Tyrväinen. Men i Andreassons frånvaro gjorde Einar Emanuelsson stor succé med två mål, bland annat det avgörande, och en assist.

+ Färjestads inledningar

Svaga starter har satt käppar i hjulen för Färjestad. Hemma mot Luleå kunde man resa sig, men så var inte fallet i Luleå i tisdags. Då gjorde det att man till slut förlorade matchen efter förlängning.

– Min lina kan inte vara en ledande lina och vara minus tre, då har vi satt laget i en dålig situation och det blir en brant uppförsbacke, sade Färjestads Victor Ejdsell som spelar tillsammans med Linus Johansson och Daniel Viksten.

+ Hemmastarka FBK

Inte en enda förlust på hemmaplan under hela slutspelet. Färjestad är urstarkt i Löfbergs arena och hoppas givetvis fortsätta på det spåret.

Kvällens hemmamatch är den viktigaste på hela säsongen. Förlust skulle innebära 1–3 i matcher och ger Luleå en chans att avgöra hemma på lördag, och det skulle inte blir någon enkel uppgift för värmlänningarna.

Färjestad:

Målvakt: Dominik Furch (Dennis Hildeby).

Backpar: Adam Ginning–Jesse Virtanen, Theodor Lennström–Joel Nyström, Albert Johansson–Mattias Göransson (Mikael Wikstrand).

Kedjor: Marcus Nilsson–Jacob de la Rose–Michael Lindqvist, Joakim Nygård–Gustav Rydahl–Per Åslund, Victor Ejdsell–Linus Johansson–Daniel Viksten, Patrik Lundh–Martin Johansson–Pontus Widerström (Oscar Lawner).

Tränare: Tomas Mitell.

Luleå:

Målvakt: Joel Lassinantti (Jesper Wallstedt).

Backpar: Sami Lepistö–Erik Gustafsson, Julius Honka–Oscar Engsund, Pontus Själin–Filip Pyrochta (Jonathan Andersson).

Kedjor: Pontus Andreasson–Juhani Tyrväinen–Linus Omark, Brendan Shinnimin–Jack Connolly–Isac Brännström, Joonas Rask–Linus Fröberg–Konstantin Komarek, Einar Emanuelsson–Jonas Berglund–Carl Mattsson (Olli Nikupeteri).

Tränare: Thomas Berglund.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.