Guld för Nystrand

Formtoppningen hade han tidigare i höstas. Det stora målet är först nästa år. Dessutom orakade ben och silverhalsbandet på under loppet. Trots allt det stod Stefan Nystrand högst upp på pallen med ännu ett EM-guld på 50 meter fritt.
Sport • Publicerad 13 december 2007

Under 2007 har han vuxit ut till inte bara Sveriges största simstjärna utan även ett internationellt simnamn.

Ännu ett bevis för det kom på torsdagen i kortbane-EM i Debrecen i Ungern.

– Målet var egentligen EM men sedan när det gick så bra i höstas toppade jag formen till världscuptävlingen i Berlin i stället. Så det var ju inte fokus på EM men jag ser det väl som att när jag ändå är här kan jag ta guld och sätta dit dom andra, konstaterade Stefan Nystrand efter sitt guldlopp. Tiden, 21,11, var bara 18 hundradelar från hans världsrekord i Berlin och den fjärde bästa tiden någonsin.

Men den var framförallt tolv hundradelar före tvåan Duje Dragana, Kroatien, och sättet Nystrand tog hem sitt fjärde EM-guld på just 50 meter fritt i kort bana var beundransvärt.

Att notera en sådan bra tid trots avsaknaden av formtopp var kanske det mest imponerande.

Att han låtit bli att raka benen och dessutom valde att köra med silverlänken runt halsen var lite lagom kaxigt.

– Egentligen ska halsbandet inte ha någon betydelse men när jag ska simma riktigt snabbt brukar jag ta av det – liksom raka benen.

Nu gick det snabbt ändå. Starten var den bästa hitintills i EM, vändningen inte fullt lyckosam men hemgången ren världsklass.

– Tränarna sade att jag kom för nära i vändningen, själv kände jag att jag var för långt ifrån men jag var förvånad över att det blev så pass bra tid ändå, sade Nystrand.

– Han har blivit ett fullblodsproffs och tagit klivet in i världseliten, vilket lovar väldigt gott inför OS. Nu vill han vinna varje lopp, sade förbundskapten Thomas Jansson. För Nystrand blir det en ny chans redan på fredagen då försök och final avgörs på den dubbla distansen.

Om han var given favorit på torsdagen blir fredagen en kamp mellan honom och regerande mästaren Filippo Magnini.

I Helsingfors förra året tog han guldet före Nystrand och han vann även guld i VM i Melbourne i lång bana i våras då svensken slutade trea.

För "Superpippo" som han kallas i Italien är det också en kamp mot Nystrand såväl i som utanför bassängen.

– Han är en "trashtalker", han pratar alltid om hur viktigt det är att han har tar mig i varje tävling och "att det är en fördel inför OS".

Vad tycker du om det?

– Kanske han tjänar på det men jag är inte toppad och får jag stryk så är det inte hela världen för min del men visst vore det kul att besegra honom. Torsdagens final blev tudelad för en annan svensk, Petter Stymne.

Han tog sig till sitt livs första final och noterade där personligt rekord med tiden 21,60.

Det var det positiva.

Det tråkiga för hans del var att det var snuddande nära en bronsmedalj, närmare bestämt tre hundradelar.

Den gick nu i stället till fransmannen Alain Bernard. (TT)

Tobias Österberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.