Annons

Guld och silver för KBK i diplom-SM

BOXNING Mohammed Fattali och Roddy Mustafa. Lägg namnen på minnet. KBK-boxarna tog guld respektive silver i diplomboxning i helgen.
Sport • Publicerad 20 mars 2001
Dubbla medaljer. SM i diplomboxning avgjordes i helgen. Kristianstad BK:s talanger Mohammed Fattali och Roddy Mustafa tog guld respektive silver.Bild: PETER ÅKLUNDH
Dubbla medaljer. SM i diplomboxning avgjordes i helgen. Kristianstad BK:s talanger Mohammed Fattali och Roddy Mustafa tog guld respektive silver.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

–Jag hade i och för sig stora förväntningar på killarna, men jag vågade inte tro på den här utdelningen, ler tränaren Terry Laitala.

Mohammed Fattali och Roddy Mustafa är två killar med liknande bakgrund. Två killar som började med boxning för två år sen. Och två killar som beskrivs som underbarn.

Annons

–Jag behöver bara instruera dom en gång. Sen sitter det, berömmer Laitala.

Diplom-SM blev en mycket bra tävling. 137 boxare vägde in – fler än någon gång tidigare.

–Tävlingarna höll mycket hög klass, jag har varit på många diplom-SM men aldrig något som det här, berättar Laitala.

I diplomboxning är inte slagen det viktiga, utan hur man agerar i ringen. Det är i diplomboxning som boxaren ska lära sig att boxas rent och tekniskt rätt. Domarna studerar boxarnas stil och går det för hett till bryts matchen. Matcherna avgörs i tre ronder – där varje rond är 1,5 minut.

–Lite förenklat så är det stilen som avgör. I ungdoms-SM räknar domarna träffarna, berättar Laitala. Kristianstad Boxningsklubb har dominerat Skåneserien i diplomboxning och det råder knappast längre något tvivel om vilken klubb i Skåne som förfogar över landskapets bästa diplomboxare.

Och tydligen räcker det långt även när man jämför med landet i övrigt. Mohammed Fattali imponerade stort under hela SM.

Finalen mot Hany Gemal från Hisingens BK utanför Göteborg blev oerhört välboxad – en match som fick älskarna av boxning att slicka sig om munnen. Fattali vann med siffrorna 30–27.

–Mohammed är en smart kille, en boxare som använder insidan i ringen. Han rör sig bra, och slagen kommer naturligt. En talang helt enkelt, berömmer Laitala som tycker sig se en Alexander Öjvindsson i Fattali.

–Mohammed har Alexanders talang, inget snack om saken. Sen älskar han dessutom att träna. Något som bekräftas av den svenske mästaren.

–Jag tränar fyra kvällar i veckan, och jag älskar det. Boxning är livet, säger Mohammed som alltså kom i kontakt med sporten så sent som för två år sen.

Annons

–Innan dess sysslade jag en del med karate men det var inte lika roligt.

Han vet vad som krävs för att lyckas. Längden, räckvidden och smidigheten har han, nu måste han bli något starkare.

–Jag har längden, nu måste jag skaffa mig bredden. Framför allt så måste jag bygga upp starkare magmuskler och även få mer muskler i låren så att jag orkar röra mig ännu mer.

Idolen är given.

–Prins Naseem, ler Mohammed. Han är skön att titta på. Skön är även klubbkompisen Roddy Mustafa. En riktig lirare med glimten i ögat – om man ska tro Terry Laitala.

–Han är minst sagt speciell, säger Terry och skrattar.

–En kille som nästan alltid kommer några minuter för sent till träningen, som kanske inte alltid ger 100 procnt på träningspassen men när det blir allvar då växer han med uppgiften.

SM var inget undantag. I kvartsfinalen besegrade Roddy Tino Långström, BK Falken, med domarsiffrorna 3–0.

Semifinalen blev betydligt tuffare. Roddy vann över Carl Skogsberg, Iron Man, i en jämn (24-23), tuff och inte alltid så vacker match.

–Roddy är också en stilboxare och jag tycker han vann rättvist, menar Laitala.

Annons

I finalen väntade Gaston Solar – en flaggstånglång halläning (Halmstads AIS) som effektivt höll Roddy på säkert avstånd. KBK-boxaren presterade en bra match, men rådde trots detta inte på den betydligt mer erfarne regerande mästaren, som vann med siffrorna 28-22.

–Direkt efteråt var Roddy ruskigt besviken, men det har han ingen anledning att vara. Det här var ett stort och överraskande genombrott, berömmer Terry. Grabbarna får inte suga speciellt länge på karamellen. Redan om en månad är det dags för ungdoms-SM.

Och då är det andra regler som gäller.

–På USM räknar domarna antalet träffar istället för stilpoäng. Men jag tror att Mohammed kan vara med och slåss om segern även där.

Mohammed själv är inne på samma linje.

–Jag måste röra mig bättre och ha koll på garden. I så fall kommer det säkert att gå bra.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons