Gulddrömmen borta för Sverige

Tre Kronor var förvarnat. Det hjälpte inte. Kanadas superkedja gjorde tre mål och släckte de svenska gulddrömmarna i ishockey-VM efter seger med 5–4 (1–1, 4–2, 0–1) i semifinalen.
Sport • Publicerad 17 maj 2008
Kanada släckte de svenska gulddrömmarna. Bild: Scanpix
Kanada släckte de svenska gulddrömmarna. Bild: ScanpixFoto: 

I stället blir det spel om bronset för Tre Kronor på lördag kväll mot arvfienden Finland. Sverige blev VM-fyra i fjol efter förlust i bronsmatchen mot Ryssland.

Kanada och Ryssland gör upp i en drömfinal på söndag.

Tre Kronor gjorde en heroisk insats och pressade Kanada stenhårt. Men svenskarna skulle ha behövt lagkaptenen och backklippan Kenny Jönsson som missade matchen på grund av huvudvärk.

- Vi fick veta i morse att han inte skulle spela. Det är klart att han saknades. Det är ju en toppback, sade Anton Strålman om sin backpartner och rumskompis under VM.

Den rutinerade Röglebacken, med över 700 NHL-matcher i karriären, hade inte minst kommit väl till pass med sin rutin och sitt säkra positionsspel när trion i monsterkedjan kom farande. Supertrion Dany Heatley, 98 kg, Ryan Getzlaf, 98, och Rick Nash, 97, hade gjort 39 poäng på sju matcher före mötet med Sverige.

Numera har de på 44. De gjorde varsitt mål och sammanlagt fem poäng när de utnyttjade sin styrka och fart.

- Det är tre otroligt bra spelare. De skapar lägen hela tiden. Men det är svårt att analysera direkt efter matchen om vi skulle ha gjort något annorlunda mot dem, sade Strålman.

Dany Heatley gjorde 1-0 redan efter 3.35 när han lyckades hålla undan Niclas Wallin och styra in pucken.

Ryan Getzlaf rundade Magnus Johansson fram till friläge och sköt högt på Henrik Lundqvist fram till 2-2 i inledningen av den andra perioden.

Rick Nash åkte mellan Wallin och Edler och kunde ensam med Lundqvist skjuta 4-3 i mitten av den andra perioden.

När backen Mike Green kunde åka igenom och sätta 5-3 i spel fem mot tre i slutet av den andra perioden blev underläget för stort. Green fick motorväg mot det svenska målet sedan backen Douglas Murray snubblat på lagkamraten Johan Andersson. Anton Strålman blev tvåmålsskytt och backarna gjorde tre av fyra svenska mål.

- Det var kul att göra mål, men vi förlorade ju. Så målen höjer inte upp något, suckade Torontobacken som fixade kvitteringarna till 1-1 och 3-3.

När Niclas Walln petade in Sveriges andra mål i inledningen av den andra perioden betydde det 2-1-ledning. Men den varade bara i 1.12.

- Vi hade behövt behålla ledningen längre, fått lite lugn och ro, sade Per Ledin, en av Sveriges bästa spelare för kvällen.

Fredrik Warg reducerade till 5-4 med ett viljemål med drygt fem minuter kvar och svenskarna pressade Kanada ända till slutet.

Men någon final räckte det inte till. (TT:s utsände)

Göran Sundberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.