Guldhoppet Klüft ska ge allt

Hon är en av OS största guldfavoriter. Carolina Klüft skulle kunna tänka på att hålla igen, att inte ta några risker.
Sport • Publicerad 20 augusti 2004
I dag är det dags för Carolina Klüft att starta sitt OS. De fyra första grenarna i sjukampen avgörs i dag, resterande tre grenar i morgon, lördag. Bild: PRESSENS BILD
I dag är det dags för Carolina Klüft att starta sitt OS. De fyra första grenarna i sjukampen avgörs i dag, resterande tre grenar i morgon, lördag. Bild: PRESSENS BILDFoto: 

Men det finns inte i hennes hjärna – istället säger hon:

– Jag hoppas att jag kan göra min bästa sjukamp.

När franska VM-tvåan Eunice Barber drog sig ur sjukampen försvann den värsta konkurrenten om OS-guldet.

– Det är tråkigt för henne, men jag fokuserar på mig själv, säger den 21-åriga svenskan.

Klüft har alltid tävlat mot sig själv och offrar lite tid på att fundera över motståndet.

– Jag kan ju inte göra mer än mitt bästa, så om någon annan är bättre än jag så kan jag ju inte göra någonting åt det.

Men enligt statistiken är Klüft helt överlägsen i sjukampsfältet.

Hennes personbästa – 7001 poäng från Paris-VM förra året – är 236 poäng bättre än Jelena Prochorovas 6765, och den noteringen är drygt fyra år gammal. På världsårsbästalistan – som Klüft toppar på 6820 poäng – är en annan ryska tvåa, Svetlana Sokolova har nått 6591.

Förmodligen finns det inte någon som kan hota Klüft, möjligtvis något.

– Hon kan falla över en häck. Jag vet inte om det finns de som tror det, men det här är ju OS – det är inte bara att gå in och hämta en medalj, säger tränaren Agne Bergvall.

Senaste gången Klüft föll över en häck i de inledande sjukampsgrenen var i junior-NM för fyra år sedan – då vann hon i och för sig i alla fall. De som aldrig träffat Carolina Klüft skulle kunna tycka att hon skulle kunna gå på säkerhet i OS, inte chansa och nöja sig med att vinna guldet.

De som träffat henne inser att det är omöjligt, Carolina Klüft ger alltid allt.

– Det går inte att hålla tillbaka henne, och det skulle bara vara dumt att försöka, förklarar Agne Bergvall.

När TT frågar honom om vilken gren som hans adept utvecklats mest i under de senaste året kommer svaret blixtsnabbt: "Sjukamp".

Och det är ju sant. Carolina Klüft har blivit fysiskt starkare sedan förra året och har kapacitet att sätta personliga rekord i alla sjukampens grenar, även om det scenariot inte är särskilt troligt.

– Det är väldigt svårt att sätta personliga rekord i en sjukamp, förklarar Klüft, som i dagsläget skulle få ihop 7144 poäng om hon tangerade samtliga sina personliga rekord.

– Det är egentligen omöjligt att göra det hon gjorde i Paris, säger tränaren Bergvall, om de fyra personliga rekord som slogs då. Men när Klüft korsar mållinjen efter 800-metersloppet vid tio i nio på lördagskvällen kan hon mycket väl göra det som innehavare av Europarekordet som ryskan Larissa Nikitina-Turtjinskaja fortfarande innehar med 7007 poäng.

Innan dess väntar två dock dagar fyllda av förväntan – och väntan.

– I sjukamp gäller det att kunna ge 110 procent och sedan vila för att kunna ge 110 procent igen, förklarar Carolina Klüft.

Det är också därför som hon byter Olympiastadion mot OS-byn mellan morgonpassen och kvällspassen.

– Förmodligen blir det så. Det blir skönt att komma till OS-byn för att vila och äta.

Allt för att få aptit för guld. (TT)

Lars Markusson

FRIIDROTT ATEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.