Annons

Guldläge för Colorado att bli poängbäst i NHL

Den sista striden i NHL:s grundserie står mellan Vegas och Colorado om Presidents trophy – utmärkelsen som går till det lag som får ihop flest poäng under seriespelet.
Robin Lehners Vegas hade kunnat säkra trofén i natt, men i stället skaffade sig Gabriel Landeskogs Colorado ett guldläge.
Ishockey • Publicerad 13 maj 2021
Colorados Gabriel Landeskog skjuter i matchen mot Los Angeles.
Colorados Gabriel Landeskog skjuter i matchen mot Los Angeles.Foto: Jack Dempsey/AP/TT

Det är de två främsta lagen i NHL:s västra division som gör upp om den ärofyllda utmärkelsen. Landeskogs Colorado och Lehners Vegas, som har släppt in minst mål i grundserien, bjöd båda på överlägsna segrar i natt.

Lehners lagkamrater Mattias Janmark (som trejdades från Chicago i april) och William Karlsson noterades för var sin assist när Vegas för åttonde gången på lika många försök besegrade San Jose. Säsongens sista möte blev en 6–0-kross.

Annons

Lehner fanns dock inte med på isen – i målet stod i stället kollegan Marc-Andre Fleury.

– För mig, helt klart, är de det bästa målvaktsparet i ligan, säger Vegas tränare Pete DeBoer, rapporterar nhl.com.

Tack vare nattens nolla vinner Lehner och Fleury målvaktsracet med minst insläppta mål – totalt 124 – vilket motsvarar 2,21 mål per match.

– De två har varit enastående varje kväll, säger DeBoer.

82 poäng

Om Colorado i sin tur hade tappat poäng i matchen mot Los Angeles i natt skulle Vegas ha säkrat Presidents trophy.

Men Colorado ville annat och fixade även de en 6–0-seger, bland annat tack vare Gabriel Landeskogs 20:e mål för säsongen. Svensken ligger på silverplats i svenskarnas NHL-skytteliga, efter Rangers Mika Zibanejad, som hann göra 24 mål innan New York-laget slogs ut.

Nu ligger avgörandet helt i Colorados händer. Vegas har spelat färdigt och slutar på 82 poäng, medan Colorado jagar hack i häl på 80 poäng men med en match mindre spelad. I morgon, natten mot fredag, avgörs det, då Colorado avslutar säsongen med ännu en match mot Los Angeles. En seger ger Landeskog och hans lagkamrater Presidents trophy-bucklan.

Förlust för Toronto

För William Nylanders Toronto försvann i natt den lilla chansen laget hade att ta hem bucklan. Laget har redan vunnit den kanadensiska divisionen, men för att ha en chans att klå Vegas eller Colorado poängmässigt krävdes seger över Ottawa.

I Ottawa-målet blockade dock Filip Gustavsson 30 puckar och Toronto fick se sig besegrade med 3–4 efter förlängning. William Nylander och Ottawas Erik Brännström noterades båda för var sin assist.

Torontos Auston Matthews gjorde sitt 41:a mål för säsongen och behåller sitt överlägsna grepp om NHL:s skytteliga.

Fakta: Så inleds Stanley Cup-slutspelet

16 lag ska göra upp om Stanley Cup, där lagen i de två första omgångarna möts inbördes inom divisionerna.

Så här spelar lagen i den första omgången, som avgörs i bäst av sju matcher (siffran inom parentes är lagens slutplacering i divisionen):

Centrala divisionen: Carolina (1)–Nashville (4), Florida (2)–Tampa Bay (3)

Östra divisionen: Pittsburgh (1)–NY Islanders (4), Washington (2)–Boston (3)

Norra divisionen: Toronto (1)–Montreal (4), Edmonton (2)–Winnipeg (3)

Västra divisionen: Placeringarna är ännu inte avgjorda, men slutspelsklara är Vegas, Colorado, Minnesota och St Louis.

Slutspelet inleds natten mot söndag svensk tid med Washington–Boston. Övriga matcher har ännu inte schemalagts.

Källa: NHL

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons