Annons

Guldläge för Elofsson

Sport • Publicerad 14 mars 2001

SKIDOR

För första gången sedan 1989 då Gunde Svan segrade kan en svensk vinna världscupen på skidor.

Annons

VM-kungen från Lahtis Per Elofsson kan åka hem världscuptiteln i svenska skidspår på onsdagskvällen i Borlänge eller på lördag i Falun. –Med tanke på den fina form som Per visat upp så ser det onekligen lovande ut. Men det är viktigt att Per förmår att behålla skärpan och inte tar ut något i förskott, säger förbundskapten Magnar Dalen.

När längdvärldscupen når svensk mark så fokuseras allt intresse på Sveriges nye skidkung. Per har själv valt att dra sig undan uppmärksamheten och laddar upp i lugn och ro hemma i Umeå.

Per Elofsson tar inga risker. Det värsta som kunde hända honom just nu är att han skulle missa världscupavslutningen på grund av sjukdom.

–Kroppen är rejält utbränd efter det tunga femmilsloppet i Holmenkollen i lördags och då är man extra mottaglig för bakterier och virus, så Per gör det klokt att dra sig undan och vila så mycket som möjligt. Han kör bara en lättare träning för att få bort stelheten i musklerna, säger Magnar Dalen. Det återstår tre lopp i säsongens världscup. På onsdagskvällen handlar det om 10 km fri stil, på lördag körs 15 km i klassisk stil i Svenska skidspelen och 24 mars i Kuopio avslutas världscupen med ett lopp över 60 km i fri stil med gemensam start. I skidspelen körs också stafett på söndag.

Per Elofsson leder med 124 poäng inför onsdagskvällens elljustävling i Borlänge. Elofsson har 631 poäng. Svåraste konkurrenten är fjolårets världscupetta Johann Mühlegg, Spanien, som har 507 poäng. Även Thomas Alsgaard, som har 473 poäng, är med i jakten.

Men det är ingen tvekan om att det är fördel Elofsson.

Elofsson måste ha minst 100 poängs försprång till närmaste konkurrent för att vara helt säker på världscupsegern redan efter lördagens lopp i Svenska skidspelen.TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons