Annons

Gunilla Svärd är sugen på orientering igen

ORIENTERING I helgen börjar orienteringssäsongen på allvar. Med Gunilla Svärd tillbaka på allvar. Medan sambon Staffan Jacobsson vaggar lilla dottern Lina tar den forna Sverigeettan upp skärmjakten igen.
Sport • Publicerad 11 april 2001

Sena 90-talets svenska damsuverän i orientering var inte med under det nya seklets första år. Lina, som föddes i augusti, kom emellan.

2001 blir comebackens år. För Gunilla Svärd, (bilden) 31 år, hoppas på flera goda år till.

Annons

–Så länge jag tycker det är roligt vill jag hålla på. Och nu känner jag mig verkligen sugen. Sen får jag se hur det fungerar nu när jag har fått barn, sade Gunilla Svärd vid tisdagens upptaktsträff i Stockholm.

Helgens premiär i elitserien i Blekinge blir även Gunilla Svärds premiär i elitserien. Tävlingsformen som tillkom förra året för att få fram längre, tuffare och bättre tävlingar.

Men det är ett späckat orienteringsår. VM i Tammerfors 28 juli–4 augusti är den givna höjdpunkten. Dessförinnan avgörs även NM i Finland, i S:t Michel 7–10 juni och i japanska Akita väntar World Games 18–19 augusti.

Den 21 maj, efter elitserietävlingar i Sundsvall, tas NM-truppen ut. Den 9 juli, efter elitserien i Eskilstuna, nomineras trupperna till VM och World Games.

–Det kan hända att några får klartecken till VM redan när vi tar ut NM-truppen, sade damernas förbundskapten Anders Tistad. Gunilla Svärd kommer säkerligen att höra till de VM-aktuella redan då. Hennes tre starter hittills i vår har gett segrar med tre respektive en minuts marginal, samt en andraplats. Det är bara Sverigeettan Emma Engstrand som har besegrat Svärd. Men hon tillhörde även de besegrade i de tidigare loppen.

–Det har känts väldigt bra hittills. Bättre än jag trodde, sade Gunilla Svärd, som helst av allt skulle vilja springa allt i VM.

Men det får hon inte.

Det har förbundsledningen bestämt.

I år är sprint med för första gången, och tillsammans med klassisk distans, kortdistans, kval och stafett blir det totalt sex tävlingar på sju dagar i VM.

–Ingen kommer att springa alla VM-distanser, deklarerade Anders Tistad. Vi får bättre effekt om så många som möjligt är med och springer. Ingen kan vara på topp i så många lopp.

Annons

Ett beslut som Gunilla Svärd inte skrivit under på. –Jag tror inte det är några problem fysiskt med så många lopp. Snarare mentalt. Men jag tycker det borde vara upp till varje löpare att avgöra vad man klarar av, sade Svärd, som saknar en VM-medalj i prissamlingen.

Gunilla Svärd ser den klassiska distansen som den största i VM. Men det hindrar inte att hon tänker vara med i en tävling i Park World Tour, som bara innehåller sprintlopp, för att komma vässad till VM-sprinttestet i Eskilstuna i början på juli.

Sprintlopp mäter inte ens två kilometer och tar runt tolv minuter, kortdistansloppen är ungefär dubbelt så långa och klassiska distanser ligger runt milen för damer och uppemot 15–16 kilometer för herrar.

–När VM-truppen tas ut får vi också reda på vilka distanser vi får köra i VM. Innan dess tävlar jag på alla distanser, sade allätaren Gunilla Svärd.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons