Håkansson lägger av

Play off mot Tranås blev Jonas Håkanssons sista ishockeymatch. Nu lägger den 34-årige centern skridskorna på hyllan.
Sport • Publicerad 26 mars 2008
Tackar för sig Jonas Håkansson har spelat sin sista ishockematch, Jonas lägger skridskorna på hyllan. BILD: RONNIE SMITH
Tackar för sig Jonas Håkansson har spelat sin sista ishockematch, Jonas lägger skridskorna på hyllan. BILD: RONNIE SMITHFoto: 

- Jag har definitivt gjort min sista säsong. Jag är färdig med hockeyn, säger Jonas Håkansson, som kom till Kristianstads IK 2004.

Under en lång hockeykarriär har Jonas Håkansson varit ganska förskonad från värre skador.

Men det har han fått igen med besked de senaste säsongerna.

Säsongen för två år sedan blev halvt spolierad av en inflammerad hälsena. När Håkansson därefter gjorde comeback i KIK-dressen hann han bara spela en period innan en klubba i ansiktet ledde till en ögonskada. Samma säsong drogs Håkansson dessutom med en ljumskskada som höll honom borta från spel i flera matcher.

Lagom till att sommarträningen inför 2006/2007 skulle dra igång var Jonas Håkansson hel igen - men halvvägs genom uppbyggnadsträningen small hälsenan - på den andra hälen - av.

Det gjorde att han missade hela höstsäsongen, och gjorde comeback på isen först under våren 2007.

Och själv tycker han att han aldrig riktigt kommit tillbaka efter skadan.

- Det är möjligt att beslutet blivit ett annat om jag inte hade pajat hälsenan, att jag spelat ett par säsonger till. Men nu har det inte känts som jag ville det skulle göra, och det kräver för mycket tid och energi att komma tillbaka fullt ut. Sedan är det ju inget konstigt att man lägger av vid 34 års ålder - jag menar, förr eller senare måste man ju sluta, och jag blir inte direkt yngre.

Vad ska du göra istället?

- Jag ska plugga mer... man missar ju en del i skolan när så mycket av tiden går till hockeyn. Sedan ska jag spela mer golf. Jag lär nog inte få några problem att fylla tiden direkt.

Hur mycket har strulet och tränarcirkusen i KIK under säsongen påverkat beslutet?

- Faktiskt inte alls. Under säsongen tog strulandet i klubben mycket av lusten för hockey, jag skulle ljuga om jag sa något annat, men det har inte spelat in i beslutet att lägga av. Jag har trivts kanonbra i KIK under åren jag spelat här, både med klubben och med laget.

Därmed försvinner en riktig lirare från skånsk ishockey.

Jonas Håkansson har spelat både back, ytterforward och center, och fungerat i princip lika bra oavsett var han placerats på isen. Han är en stor tekniker, med fina handleder och bra skridskoåkning. En sann elegant.

(Vissa av oss glömmer aldrig vissa pärlor som Håkansson bjudit på under karriären - målet mot Helsingborg under säsongen 2005 till exempel. Då åkte Håkansson från egen zon, hade lekstuga med hela Helsingborgslaget, och när han snurrat bort hela motståndarlaget halvvägs till Trelleborg avslutade han med att lägga in pucken mellan benen på Helsingborgsmålvakten Fredrik Alm).

Som ung spelare var Jonas mycket lovande, och blev bland annat draftad av Philadephia 1992.

Han har ett antal elitseriematcher med Malmö i bagaget, var med och tog SM-guld 1992, och har dessutom ett JEM-silver med småkronorna.

Men nu är det slut.

- Suget är borta. Jag tror faktiskt inte jag kommer att sakna hockeyn. Åtminstone inte förrän nästa vår när det börjar dra ihop sig till play off och sådant. Då kanske det suger lite i hockeytarmen, säger Jonas Håkansson.

* * *

Mycket talar för att KIK:s meste trotjänare - centern Andreas Larsson - hänger med ytterligare en säsong.

- Som det känns nu spelar jag gärna en säsong till, men det hänger lite på hur jag kan få ihop det med jobbet, säger Andreas, som jobbar på Team Sportia i Kristianstad.

- Jag har ju tidigare kunnat sy ihop det så jag jobbat lite mindre under hockeysäsongen, och det är en förutsättning för att det ska fungera. Men det kräver ju samtidigt en hel del välvilja från chefen - jag ska ha ett möte med honom framöver, så får vi se om det går att lösa.

Andreas Larsson var faktiskt med i KIK:s trupp redan förra gången Nisse Nilsson var tränare för laget.

- Som jag minns det var han en riktig glädjespridare, med bra träningar och bra coachning. Jag trivdes mycket bra med honom, säger Larsson.

Cecilia Isberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.