Annons

Hamilton om smyckesbråket: "Det är fånigt"

Lewis Hamilton säger sig vara redo att stå över helgens GP-tävling i Miami om han tvingas ta ut sina smycken.
Formel 1 • Publicerad 6 maj 2022
Lewis Hamilton har piercingar i såväl näsa som öron.
Lewis Hamilton har piercingar i såväl näsa som öron.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Motsättningarna mellan det internationella motorsportförbundet, FIA, och Lewis Hamilton fortsätter. Enligt The Guardian är britten redo att stå över helgens grand prix i Miami om FIA tvingar honom att ta ur sina smycken.

– Om de stoppar mig så får det vara så, vi har en extraförare så vi är redo för helgen. Det finns mycket att göra i stan så jag är nöjd oavsett, säger han enligt tidningen och fortsätter:

Annons

– Om man tänker på stegen vi tagit som sport och de större frågorna som vi behöver fokusera på, så är det här en så liten grej. Det känns onödigt att vi har det här gnabbet. Jag vill vara en allierad och inte bråka om det här, det är fånigt.

Stöttas av konkurrenten

Inte heller Sebastian Vettel, fyrfaldig världsmästare, tycker att frågan är något som bör skapa ett bråk. Tysken, som var Hamiltons främsta utmanare om VM-titeln under många år, tycker dessutom att det verkar personligt.

– Jag tycker att det är lite onödigt att blåsa upp det och nu är det förmodligen mer av en personlig fråga, som jag upplever är riktad mot Lewis, säger han enligt AP.

FIA hänvisar till förarnas säkerhet, ett argument som Vettel till viss del förstår.

– På ett sätt är det en säkerhetsfråga om bilen börjar brinna. Till en viss utsträckning handlar det om personlig frihet och vi är gamla nog att fatta egna beslut.

Kan ge böter

Redan inför Australiens GP stod det klart att den nya F1-tävlingschefen Niels Wittich vill att regelverket följs mer noggrant, och han hade samtal med såväl Hamilton som övriga förare.

– Jag har inga planer på att ta bort dem. Det här är personliga saker. Och man borde få vara den man är. Det finns saker som jag inte kan ta bort. De här, i det högra örat, har jag svetsat in, så då måste jag skära av örat i så fall, sade 37-åringen efter loppet i Melbourne, där han slutade fyra.

Enligt FIA:s regelverk är det förbjudet att använda kroppspiercing eller halskedjor under tävling. Den som bryter mot reglerna kan straffas med antingen böter eller poängavdrag.

Miamis GP startar med träning under fredagskvällen, och fortsätter med kval på lördagen och race på söndagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons