unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"Hamiltons aktivism har påverkat hela världen"

På söndag kan Lewis Hamilton tangera Michael Schumachers "omöjliga" rekord med 91 segrar i formel 1.
Men just nu är det brittens engagemang mot rasism och för mångfald som han hyllas mest för.
"Han är en förebild för alla", säger Nascarföraren Bubba Wallace.
Lewis Hamilton firade segern i det senaste F1-loppet i Toscana iklädd en tröja med texten: Grip polisen som dödade Breonna Taylor.
Lewis Hamilton firade segern i det senaste F1-loppet i Toscana iklädd en tröja med texten: Grip polisen som dödade Breonna Taylor.
Foto: Bryn Lennon/AP/TT

Hamilton är en av de idrottsstjärnor som tidningen Time satt upp på sin lista över årets mest inflytelserika personer i världen.

Bland de andra finns US Open-segrarinnan i tennis, Naomi Osaka, och den amerikanska fotbollsstjärnan Megan Rapinoe.

Bubba Wallace, som är den ende svarta föraren i Nascar, säger till Time att Hamilton motiverar honom.

"Hamiltons aktivism har också påverkat hela världen och gett internationell uppmärksamhet till Black Lives Matter-rörelsen. Hans mentala förberedelser, hans aura och förmåga att ta varje möjlighet att använda sin plattform för att få bort rasismen gör honom till mer än en förebild inom racingsporten och för andra idrottare. Han är en förebild för alla", säger Wallace.

Svarta bilar

Formel 1-giganten har vid upprepade tillfällen i år protesterat mot rasism och amerikanskt polisvåld mot svarta. Förutom att uppmärksamma frågan i sociala medier och i intervjuer har han varit med och demonstrerat i London, knäböjt inför F1-premiären och fått Mercedes att måla bilarna svarta till årets säsong som stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Efter segern i Italien senast bar han en t-shirt med texten "Grip polisen som dödade Breonna Taylor". Taylor var den svarta kvinnan som dödades av amerikansk polis i sitt hem i Louisville, Kentucky, i mars. Internationella bilsportförbundet ska utreda om tröjans budskap kan anses vara politisk.

I somras startade också Hamilton en egen rörelse, Hamilton Commission, med målet att få större mångfald inom brittisk motorsport. Nu har 14 medlemmar valts in i kommissionen som ska ledas av Hayaatun Sillem, vd för den kungliga ingenjörsakademin i Storbritannien,

"Väldigt få färgade i sporten"

Hamilton är F1:s förste och hittills ende svarta förare.

– Men vad som är mer oroande är att det fortfarande är väldigt få färgade människor i sporten som helhet – från garaget till ingenjörer i fabrikerna och på designavdelningarna, säger Hamilton enligt BBC.

– Förändringar kommer inte snabbt nog och vi behöver veta varför. Det är därför jag startar kommissionen.

Hans stall Mercedes erkänner att bara tre procent av sina anställda tillhör etniska minoriteter och bara tolv procent är kvinnor och har lovat att öka på de siffrorna och att arbeta med Hamiltons kommission.

Storfavorit i Sotji

I Sotji på söndag kan Hamilton tangera det som setts som en omöjlighet att uppnå, Michael Schumachers 91 segrar i formel 1. Men Hamiltons överlägsenhet de senaste åren har visat att rekordnoteringen inte är omöjlig utan att det mer handlat om en tidsfråga när britten ska gå förbi tysken. Hamilton har vunnit sex av nio lopp i år och stormar mot sin sjunde VM-titel.

Han är storfavorit även i Ryssland där han har vunnit fyra av de sex lopp som körts på Sotji Autodrom.

Fakta: Lewis Hamilton

Född: 7 januari 1985 i Stevenage, England.
Stall: McLaren 2007-2012, Mercedes 2013-.
Formel 1-karriär: Första starten 2007, totalt 259 starter, 90 segrar och 158 pallplatser. Har startat i pole position 95 gånger. Har sex VM-titlar – 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019.