Han bär Tre Kronors försvar

USA Todays krönikör Kevin Allen har beskrivit honom som ”en defensiv mulåsna”. En sån som ”bär din packning om du har ett berg att bestiga”.
Sport • Publicerad 2 maj 2003
Mattias Norström.
Mattias Norström.Foto: 

Han har burit Los Angeles försvar på sina axlar i flera år. I VM bär Mattias Norström Tre Kronors. När USA Today i oktober 2002 listade NHL:s mest underskattade spelare var Norström ett givet namn i sammanställningen. Det var inte första gången. När lagkamrater får rubriker brukar Norström få respekt i tysthet. När lagkamrater gör ett viktigt mål har Norström oftast förhindrat ett par från motståndarna. Andy Murray, Norströms tränare i Los Angeles och Kanadas huvudcoach i VM, ser inte Norström som någon underskattad spelare. Inte nu längre. –Jag vet ju hur bra han verkligen är, säger Murray till TT dagen före Tre Kronors fredagsmatch mot Ryssland. –Mattias är en sån som alla lag behöver. Han offrar sig fysiskt för att täcka skott och han sätter alltid laget främst. Han är en enorm ledartyp. Det var därför jag gjorde honom till lagkapten, den förste europeiske i klubbens historia. –Men jag brukar faktiskt säga att han måste vara född i Kanada. Varför? –Det är ju så han spelar. När Norström får höra vad coach Murray sagt skrattar han. –Jaså, sa han så? Men nej, jag är mycket stolt över att vara född i Sverige. Samtidigt erkänner Norström att hans spelstil faktiskt har förändrats sedan han som 21-åring lämnade AIK för New York Rangers. Mattias Norström anno 2003 är mer nordamerikansk än Mattias Norström för tio år sedan. Det har omgivningen format honom till att vara. Norström berättar: –Under åren i AIK hade vi Tomas Storm som tränare, och han jobbade väldigt mycket med vår klubbteknik och en spelande ishockey. När jag kom över till USA och farmarlaget gjorde Rangers klart för mig att de ville att jag skulle spela mer fysiskt. Det var också där som jag märkte mer att det var en spelstil som passade mig. Kan du ibland känna att du hellre skulle vara en poängproducerande back? –Jag försöker alltid att förbättra mina svagheter, men man ska också utnyttja det man är bra på. Jag gillar att spela fysiskt och det har fungerat bra. Samtidigt skulle jag inte ha kunnat spela så många år i NHL om jag inte kunde hantera pucken. Kan du inte spela med puck kan du inte spela alls. I Tre Kronor i VM har Mattias Norström dessutom fått chans att visa fler sidor av sin ishockey än han är van vid. I 3–1-segern över Lettland smällde han in sitt första mål för säsongen – och mot Vitryssland dundrade han en puck i ribban så att Jörgen Jönsson kunde stöta in returen till 2–1. –Hardy Nilsson vill ju att backarna ska delta så mycket som möjligt i offensiven, så då får man fler lägen än man är van vid. Det är kul, säger Norström. Mot Ryssland på fredagen får han dock välja sina offensiva utflykter noga. Ryssarna har turneringens yngsta och kanske mest talangfulla lag, och forwards som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk håller hög NHL-klass. Det är Norström medveten om. Men så länge han gör det han brukar – och håller rent i egen zon – är Tre Kronor en bit på väg. (TT) Jakob Sillén

ISHOCKEY ÅBO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.