Annons

Han kan NHL-draftas först av svenskarna

Nära vännen Alexander Holtz valdes av New Jersey i NHL-draften i fjol.
Chansen är stor att William Eklund går samma väg och väljs som första svensk i nattens virtuella gala.
Ishockey • Publicerad 23 juli 2021
William Eklund. Arkivbild.
William Eklund. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

William Eklund och Alexander Holtz har en lång historia tillsammans. De båda barndomskompisarna ses som två av Sveriges största ishockeytalanger och har kamperat ihop i samma kedja i Djurgården i SHL.

Båda är födda 2002 men eftersom Eklund är född i oktober och Holtz i januari draftas Eklund först i år – medan Holtz fick höra sitt namn ropas upp av New Jersey i höstas. Då var Eklund på plats hemma hos Holtz och den här gången är det omvända roller. Tacokväll hemma hos familjen Eklund i Länna tillsammans med vänner och familj står på schemat.

Annons

I NHL:s officiella draftrankning huserar Eklund högst upp på listan över europeiska utespelare, och i majoriteten av rankningslistorna tippas han gå topp fem i draften. Det gör att det inte är en omöjlighet att den 18-årige forwarden hamnar i New Jersey som har fjärdevalet i draften.

– Självklart hade det varit kul. Men jag blir glad för vilket lag som helst, säger han.

TT: Är Holtz på dig om New Jersey?

– Det är klart att han har nämnt det men han ligger inte på mig jättemycket.

"Late bloomer"

Inom svensk ishockey är det främst Alexander Holtz och Lucas Raymond (spelar i Detroit nästa säsong) som har setts som de största talangerna på forwardssidan. William Eklund presenterade sig på allvar förra säsongen då han stod för 23 poäng (elva mål och tolv assist) på 40 matcher i Djurgården. Dessutom fick han debutera i Tre Kronor i april.

Men den spelskicklige forwarden ser sig lite som en "late bloomer".

– Det har inte alltid varit spikrakt uppåt. I unga år har man tagit det sakta men säkert. Det är först nu på slutet när man har fått chansen och tagit den, säger Eklund.

Eklund har representerat Sverige sedan U16-landslaget men tyckte då att det var en bit upp till många andra spelare.

– Jag var ändå med där och gjorde det bra. Men jag tyckte att det fanns många som var bättre än mig.

En av de mer framstående spelarna i 02-kullen under ungdomsåren var just Holtz.

Annons

– Jag tycker bara att det var kul för honom och att han förtjänade det. Vi har alltid roliga tävlingar mot varandra och det är roligt att träna och spela med varandra, så det är klart att vi sporrar varandra, säger Eklund.

Djurgården eller Nordamerika?

Om det blir spel med Djurgården eller spel i Nordamerika nästa säsong återstår att se, även om Eklund har öppnat för spel i SHL för sin egen utvecklings skull. Den dialogen kommer att föras mellan Eklund och klubben som draftar honom. Men när väl steget till NHL tas är Eklund klar med vad han hoppas att han har utvecklat.

– Mitt skott måste bli bättre. Sen känner jag att min toppfart måste bli mycket bättre.

TT: Är det något du tränar mycket på nu?

– Absolut. Både på och utanför isen tränar jag både mängd och teknik. Jag gör allt möjligt som gör att jag blir bättre.

Fakta: William Eklund

Född: 12 oktober 2002 (18 år).

Position: Forward.

Klubb: Djurgården.

Moderklubb: Haninge.

Säsongen 2020–2021: 23 poäng (elva mål och tolv assist) på 40 SHL-matcher. Gjorde ett mål och en assist på tre slutspelsmatcher.

Landskamper: Fyra A-landskamper.

Aktuell: Tippas gå högt i nattens NHL-draft.

Fakta: William Eklund

Årets NHL-draft inleds klockan 02 natten till lördag, svensk tid. Precis som förra året sker den virtuellt med anledning av coronapandemin.

+ Svenskarna

Förutom William Eklund väntas även Frölundas back Simon Edvinsson gå högt i draften. Han rankas som nummer två bland europeiska utespelare i NHL:s rankning och har stor möjlighet att gå topp fem.

På målvaktssidan ser Luleås supertalang Jesper Wallstedt ut att skriva historia. NHL-experterna är eniga om att Wallstedt kommer att väljas i förstarundan vilket gör honom historisk som första svenska målvakt att nå den bedriften. 18-åringen tippas gå topp 15 men kan komma att slå sig in bland de tio första.

Luleås Fabian Lysell och Leksands Isak Rosén spås också gå i förstarundan medan spelare som Skellefteås Simon Robertsson och HV71:s Oskar Olausson tippas gå sent i första eller väljas i andrarundan.

+ Vem går etta?

Många draftår brukar ha en klar etta. Förra året tippades exempelvis Alexis Lafrenière gå först i draften av en enig expertis. Något han också gjorde när han valdes av New York Rangers.

Det här året har det inte varit lika klart men ju längre förra säsongen led desto mer har den kanadensiska backen Owen Power framstått som favorit. Power spelar collegehockey för University of Michigan och var med i det kanadensiska guldlaget i VM där han gjorde stor succé. Den storväxte backen (195 centimeter och 97 kilo) besitter en stark skridskoåkning och ett tvåvägsspel som har gjort att han jämförs med Victor Hedman. Om Power spelar i Buffalo (väljer som nummer ett) lär inte många höja på ögonbrynen.

Bakom honom nämns den amerikanske centern Matthew Beniers som en kandidat till att väljas som tvåa. I sådana fall blir han nystartade Seattle Krakens första draftval någonsin.

+ Så draftar lagen i runda ett:

1) Buffalo, 2) Seattle, 3) Anaheim, 4) New Jersey, 5) Columbus, 6) Detroit, 7) San Jose, 8) Los Angeles, 9) Vancouver, 10) Ottawa, 11), Inget val*, 12) Chicago, 13) Calgary, 14) Philadelphia, 15), Dallas, 16) New York Rangers, 17) St Louis, 18) Winnipeg, 19) Nashville, 20) Edmonton, 21) Boston, 22) Minnesota, 23) Detroit (tidigare Washington, 24) Florida, 25) Columbus (tidigare Toronto), 26) Minnesota (tidigare Pittsburgh), 27) Carolina, 28) Colorado, 29) New Jersey (tidigare New York Islanders), 30) Vegas, 31) Montreal, 32) Columbus (tidigare Tampa Bay).

* Arizona har förlorat sitt val i första rundan 2021 som en del av bestraffningen för att ha brutit mot NHL:s regler inför fjolårets draft.

Runda 2–7 inleds 17.00 på lördag, svensk tid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons