Annons

Hanna Ljungberg tänker erövra USA

Hennes farfar brukade ta tid på hennes ruscher runt stugan. Runt husknutarna i Västerbotten föddes tävlingsmänniskan som kan bli en av VM:s största profiler. Hon heter Hanna Ljungberg.
Sport • Publicerad 20 september 2003
Hanna Ljungberg är Sveriges största stjärna och förmodligen är det så att Sveriges VM-öde ligger i hennes händer, förlåt fötter.
Hanna Ljungberg är Sveriges största stjärna och förmodligen är det så att Sveriges VM-öde ligger i hennes händer, förlåt fötter.Foto: 

– Jag drivs av känslan att vinna, säger Hanna Ljungberg.

Där hon sitter i ett konferensrum på landslagshotellet är det inte mycket som skiljer henne från de övriga i landslagstruppen. Hon är mindre än de flesta, ler brett men talar tyst.

Annons

Ändå märks det att Ljungberg är Sveriges största stjärna.

I tv och tidningar är det om henne som motståndarna talar, och på presskonferenser är det henne som de internationella reportrarna vill höra.

Många säger att Sveriges VM-öde ligger i Hanna Ljungbergs händer.

Men det är inte så som hon ser det.

–Jag känner inte den pressen, säger hon med bara ett par dagar kvar till söndagspremiären mot USA.

Men statistiken visar att Ljungberg trots allt är ovärderlig. Hittills i år har Umeåanfallaren spelat i elva av Sveriges tolv landskamper – och gjort elva mål.

Det är imponerande och det ger eko, men det är inte något som Ljungberg själv håller koll på.

–Jag har faktiskt försökt att inte fundera så mycket över när jag gör mål eller hur många, för då är det lätt att det låser sig. Efter fjolårssäsongen (med allsvenska rekordet på 39 mål) sa alla att jag skulle göra tre-fyra i varje match. Då började jag fundera så mycket att det tog stopp. Det är bättre att bara köra på. Hon säger själv att vinnarinstinkten började växa fram redan som liten. Först med varven runt stugan och med farfars tidtagarur, sedan med pingismatcher och tårar om det blev förlust mot mamma.

För Sveriges största stjärna är också världens sämsta förlorare.

–Så är det nog, säger hon och skrattar.Men när jag var yngre var det ännu värre. –Jag vet inte varför, men jag har alltid hatat att förlora och jag gör det fortfarande. Man spelar ju för att vinna.

Annons

Då kvittar det om det gäller bordtennis eller minigolf, Fia med knuff eller yatzy. Eller en VM-premiär mot USA.

Känslan är ändå densamma.

–Om jag inte vinner så blir jag jättesur. Men på sätt och vis tror jag ändå att det har varit positivt. Så länge man har ett driv för att vinna, och hanterar det på rätt sätt, är det bra.

Då blir man en riktig vinnare.Med eller utan tidtagarur. (TT)

Jakob Sillén

MatchguideUSA–Sverige

Var:RFK Stadium, Washington.

När:Söndag 18.30.

Tv:TV4.

Radio:P4.

Annons

USA (4–3–3)

1 Briana Scurry – 3 Christie Pearce, 6 Brandi Chastain, 14 Joy Fawcett, 5 Tiffany Roberts – 10 Aly Wagner, 11 Julie Foudy, 13 Kristine Lilly – 12 Cindy Parlow, 20 Abby Wambach, 9 Mia Hamm.

Övriga:2 Kylie Bivens, 4 Cat Reddick, 7 Shannon Boxx, 8 Shannon Macmillan, 15 Kate Sobrero, 16 Tiffeny Milbrett, 17 Daniell Slaton, 18 Siri Mullinix (mv), 19 Angela Hucles.

Sverige

1 Caroline Jönsson – 4 Hanna Marklund, 2 Karolina Westberg, 3 Jane Törnqvist, 19 Sara Call – 14 Linda Fagerström, 9 Malin Andersson, 6 Malin Moström, 15 Therese Sjögran – 11 Victoria Svensson, 10 Hanna Ljungberg.

Övriga:5 Kristin Bengtsson, 7 Sara Larsson, 8 Frida Nordin, 12 Sofia Lundgren (mv), 16 Salina Olsson, 17 Anna Sjöström, 18 Frida Östberg, 20 Josefine Öqvist.

FOTBOLL WASHINGTON
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons