Hans laddad inför Silverkongen

Rally/Kristianstad Artikeln publicerades
Bara för någon vecka sedan var Hans Johanssons och Alexander Harrstens nya Volvo rallybil mest ett plåtskal, men under lördagen hoppas man stå på startlinjen i favorittävlingen Silverkongen.
Foto:Tommy Svensson
Bara för någon vecka sedan var Hans Johanssons och Alexander Harrstens nya Volvo rallybil mest ett plåtskal, men under lördagen hoppas man stå på startlinjen i favorittävlingen Silverkongen.

– Jag verkligen älskar att köra rally!

Orden kommer från Kräbblebodas stora rallyprofil Hans Johansson och summerar väldigt bra varför han trots många motgångar i form av kraschade Volvo-bilar ändå hoppas på att finnas med i helgens stortävling Silverkongen.

Men... här kommer en brasklapp direkt. Hans nybyggda Volvo 240 satt visserligen veckan före tävling fortfarande fast i SBF och Transportstyrelsens papperskvarn.

– Att bygga en ny rallybil innebär mycket papper med olika tillstånd och nu saknas fortfarande ett papper innan jag får lov att köra med bilen, förklarade Hans lite uppgivet i början av veckan.

Vi börjar från början – eller från sommaren i fjol – efter att Hans och nye kartläsaren Alexander Harrsten avverkat South Swedish Rally. Här upptäcktes att kopplingen på "240:n" inte var helt frisk och inför nästa tävling, SM-sprinten i Norrköping, ville Hans byta kopplingen. Detta gjordes i veckan före tävlingen och sedan återstod bara provkörning på en privat skogsväg innan bilen skulle lastas.

  – Den provkörningen gick inte alls bra, avslöjar Hans.

  – Jag gjorde en av de värsta rullningarna i karriären och av bilen blev det bara skrot...

  Även om Hans älskar att köra rally rasade just då den känslan neråt med full kraft och det tog några månader innan suget kom tillbaka. En ny Volvo införskaffades och precis före jul fick han tillstånd av förbundets tekniker att sätta igång nybygget.

  – Vi har i stort sett hållit på dygnet runt sedan dess men nu är äntligen bygget färdigt, berättar Hans.

  Att bygga en rallybil är ett omständligt jobb som krävt många timmar i garaget av framför allt Hans och Alexander. Men även många kompisar har bidragit till att bilen nu nästan står tävlingsklar. Att Hans är tacksam för deras insatser går inte att ta miste på.

  – Utan kompisarna hade vi aldrig fixat det, dom är helt ovärderliga, säger han.

  Det är inte bara papperskvarnarna som stökat under byggets gång, framför allt har även de komplicerade stötdämparna bråkat. Så sent som i påskhelgen fick man åka upp till Eskilstuna och hämta hem en av "bråkstakarna". Med den på plats är nu allt klart för start, bara Hans också får de sista papperna i sin hand vill säga...

  Men Hans, handen på hjärtat... vad är det som driver dig?

  – Som jag sa, jag älskar rally... och den gemenskap som finns i sporten är helt underbar, svarar han och lägger till att Silverkongen är favorittävlingen.

  – Jag drömde i natt att jag cyklade sträckan vid Svinön och när jag kom i mål blev jag utesluten för att jag cyklat och inte kört med rallybilen, berättar han med ett skratt.

  Hans avslöjar också att han rent mentalt lever rally dygnet runt.

  – Det går inte att släppa, det är lite av ett gift. Har man en gång börjat med "skiten" så är du fast, säger han.

  För Hans del började "skiten" när han som 20-åring gjorde debut i tuffa Ekratten i Blekinge med en totalt omodern Volvo 142.

  – Jag tror att jag blev fyra eller femma bland över 30 C-förare och efter detta har det sedan blivit flera hundra tävlingar. Så egentligen borde man ju vara trött på alltihop men det är jag inte.

  När Alexander Harrsten klev in i Volvon fick Hans också en ny kick även om samarbetet till en början inte fungerade klockrent.

  – Vi satte oss ner och snackade om vad som inte funkade, jag ändrade lite i min körning och Alexander justerade notläsningen så nu är allt okej, säger Hans.

  – Och jag måste även tillägga att Alexander tillfört grym energi. Faktiskt så är det hans förtjänst att vi byggde en helt ny rallybil.

  Att Silverkongen är favorittävlingen sticker Hans inte under stol med, inte så konstigt då flera av sträckorna stryker förbi hemmet i Kräbbleboda.

  – Det är ju på de vägarna som jag lärt mig köra bil och att få uppleva dom i tävlingsfart är bara s-å häftigt, säger Hans.

  Frågan är bara om Hans och Alexander i dag (lördag) får uppleva den häftiga känslan av att tävla på hemmaplan, allt hänger på hur snabbt en papperskvarn maler...

  Fakta

  Hans Johansson

  Ålder: 36 år.

  Yrke: Lantarbetare.

  Familj: Sambo Caroline, tre barn, hund och katt.

  Bor: Kräbbleboda.

  Klubb: Olofströms MK.

  Kartläsare: Alexander Harrsten.

  Bil: Volvo 240, grupp H.

  Största framgång: Mina tre barn... men rallymässigt så är det femteplatsen i SM.

  Största motgång: Svårt att gradera, men varje sönderslagen Volvo är så klart en motgång.

  Aktuell: En av 39 anmälda i klassen "trimmat 2WD" i Silverkongen.

  Visa mer...