Annons

Hedbergs resa ger ett bra VM-lag

ISHOCKEY STOCKHOLM. Det handlar om de små sakerna. Som en middag, ett handslag eller ett samtal på tu man hand. Obetydligt? Kanske. Eller skillnaden mellan fiasko och succé i ishockey-VM.
Sport • Publicerad 20 mars 2001

Det är åt det senare som Anders Hedberg lutar.

Ända sedan Hedberg tillträdde posten som Tre Kronors general manager har han luftat ett mantra som han plockat fram gång på gång.

Annons

Ordet?

–Dialog, säger Anders Hedberg.

–Det är viktigt att vi har en dialog med våra spelare, att vi sträcker ut och visar att vi bryr oss.

Det är det, i första hand, som Hedbergs NHL-resa har handlat om.

Hedberg såg ifjol hur hans företrädare Peter Wallin fick ”nej tack” på ”nej tack” i ansiktet när han försökte locka NHL-spelare till VM i St Petersburg.

Den situationen vill Hedberg undvika. Det var därför som han för tre veckor sedan satte sig på flyget över till Nordamerika, och det är därför han sett 16 matcher på 17 dagar, käkat middag med Daniel Alfredsson, trängts med Calle Johansson i ett svettigt omklädningsrum, träffat Mats Sundin, Kenny Jönsson och snart sagt alla andra – och ränt runt halva Nordamerika för att knyta kontakter.

–Jag har träffat spelare överallt, käkat frukost, lunch och middag med dem

– allt möjligt för att få känna lite på dem, säger Hedberg.

Det har blivit många måltider – och en del besked.

Som?

Annons

–Att våra NHL-spelare är intresserade av Tre Kronor och hur det går för svensk ishockey. Den biten är viktig.

–När det gäller enskilda namn så har det inte handlat om några större överraskningar. I dagens värld och med mina kontakter har jag god kännedom om vilka som är heta och vilka som är mindre heta, och vilka som är på väg upp. Namn vill han inte gå in på – men Anders Hedberg nämner ändå ett, och det är inte Peter Forsberg. Inte Tommy Salo, Nicklas Lidström, Mats Sundin eller Daniel Alfredsson.

Hedberg nämner Marcus Nilson i Florida.

–Han har gått fram mycket här borta, säger Tre Kronor-basen. I övrigt väljer Hedberg att tala tyst om sina VM-förhoppningar.

Tyst – eller inte alls.

–Det är omöjligt att säga nu vilka som blir aktuella. Man vet inte vilka som går till slutspel eller vilka som åker ut tidigt. Därför kan man inte förvänta sig något.

–Men det jag har känt är att intresset ändå finns där, och det är huvudsaken.

En som faller bort som tänkbar VM-spelare är Markus Näslund efter sitt benbrott, och sedan tidigare är Niclas Hävelid långtidsskadad och Mattias Norström väntar tillökning i familjen.

Om Hedberg fått fler negativa besked under sin resa vill han inte säga.

–Det är ett spel mellan oss som tar ut laget och individerna. Det kan ju till exempel vara så att en spelare som vi inte är intresserade av säger nej.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons