Hedmans Tampa Bay pressar topplaget Florida

De regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay har grundseriesegraren Florida i gungning i Stanley Cup-kvartsfinalen.
Tampa Bay tog andra raka segern i natt, efter mål i slutsekunderna.
Ishockey • Publicerad 20 maj 2022
Tampa Bays Victor Hedman och målvakten Andrej Vasilevskij försvarar ett anfall av Floridas Noel Acciari.Foto: Reinhold Matay/AP/TT

Florida vann NHL:s grundserie och gick in i Stanley Cup-slutspelet som toppseedat. Tampa Bay slutade endast femma i den östra konferensen, men de tidigare mästarna har i slutspelet visat varför de vunnit Stanley Cup två år i rad.

Florida, med Patric Hörnqvist och Gustav Forsling på isen, hade fler skott på mål, men det var Tampa Bay som ännu en gång gick segrande ur striden när de båda Floridalagen drabbade samman för andra gången i kvartsfinalserien.

Backstjärnan Victor Hedman noterades för en assist när Tampa Bay satte 1–0 i den första perioden. Florida kvitterade i mittenperioden efter framspel av Gustav Forsling.

Matchen såg ut att gå till förlängning – men Tampa Bays Ross Colton dunkade in 2–1 med blott fyra sekunder kvar.

Det betyder att Tampa Bay har inlett kvartsfinalspelet med två raka vinster på bortaplan. Nu väntar två matcher på Tampas hemmais – där Florida är pressat att vinna minst en för att hålla finaldrömmen vid liv.

St Louis utjämnade samtidigt i sin kvartsfinal mot Colorado. Gabriel Landeskog gjorde Colorados enda mål i 1–4-förlusten.

St Louis hade redan hunnit med att göra två mål när Landeskog kunde skicka in reduceringen bakom Jordan Binnington knappt två minuter in i den tredje perioden. Men närmare än så kom aldrig Colorado.

David Perron satte sitt andra mål för kvällen när han med ett handledsskott gjorde 3–1 och Brandon Saad kunde därefter fastställa slutresultatet 4–1 i tom kasse.

Fakta: Kvartsfinaler Stanley Cup

Tampa Bay–Florida: 2–0 i matcher. Nästa match spelas söndag kväll, svensk tid.

Colorado–St Louis: 1–1 i matcher. Match spelas natten mot söndag.

Calgary–Edmonton: 1–0 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag.

Carolina–New York Rangers: 1–0 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag.

Slutspelet spelas i bäst av sju matcher.