”Hela skidsporten smutsas ned”

SKIDOR På söndag är det dags för årets höjdpunkt för Ronny Ferm och tusentals andra skidåkare. Men i år ligger det en mörk skugga över Vasaloppet. –Dopningsskandalen smutsar ned hela skidsporten, säger FK Göingarnas stora Vasaloppshopp.
Sport • Publicerad 28 februari 2001
Ronny Ferm, 31, från Hästveda siktar på att bli bäste skåning i Vasaloppet på söndag. I fjol förlorade han länskampen mot Härlövs Håkan Gunnarsson.
Ronny Ferm, 31, från Hästveda siktar på att bli bäste skåning i Vasaloppet på söndag. I fjol förlorade han länskampen mot Härlövs Håkan Gunnarsson.Foto: På väg mot Vasaloppet.

De positiva dopningsproverna på de finska landslagsåkarna Jari Isometsä och Janne Immonen under VM i Lahtis, den upphittade dopningsväskan och landslagsläkarnas avskedande har inte bara skakat om Finland.

Hela skidvärlden har hamnat i gungning efter skandalen.

–Jag kan ju inte säga att jag är särskilt förvånad. Det har snackats länge om finnarna, precis som det gjorts om italienarna, konstaterar Ronny Ferm, elitskidåkare från Hästveda.

–Samtidigt är det fruktansvärt trist att folk inte kan hålla sig till reglerna. Det är så trist när det avslöjas en massa fusk. Glansen från den svenska succén i Lahtis, med Per Elofssons två guld och silvret i stafetten falnar i skuggan av dopningsavslöjandena. Glädjen över de blågula framgångarna finns inte riktigt där.

För dopningsavslöjandena svärtar ned hela sporten, det håller Ronny med om:

–Sånt här förstör så mycket. Det räcker med att se hur trovärdigheten försvann för cykelsporten efter dopningsskandalen där... risken finns ju att samma sak händer med skidsporten nu, säger Ronny Ferm.

Ändå vill Ronny inte tro att den finska skandalen ska få negativa effekter för den svenska längdskidåkningen. Att sporten ska svartmålas och förlora både åkare, massmediaintresse och publik.

För han vill gärna se svenskarna som lite ärligare, lite ordentligare...

–Men visst är det hårfint mellan vad som är dopning och inte. Att bo i höghöjdshus och sånt till exempel... Jag vet när vi var i Österrike och tränade. När vi var där gick det riktigt dåligt, men när jag kom hem så var jag piggare än någonsin på träningarna. Så visst har det där med höghöjdsträning effekt. Men man kan ju inte förbjuda folk från att bo på hög höjd – och sedan spelar det väl ingen roll om de bor i Österrike eller i en husvagn med höghöjdstryck. Jag tycker det är svårt att veta vart gränsen egentligen ska gå.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.