Helt klart med nytt lopp på Öresundsbron

MOTIONSLOPP MALMÖ. Det är nu klart att det blir ett nytt lopp över Öresundsbron nästa år. Precis som loppet före broinvigningen förra året blir det en halvmara från Danmark till Sverige. Tävlingsdatum är satt till den 19 maj 2002, pingstdagen.
Sport • Publicerad 28 juni 2001

Efter succén förra året har många efterlyst ett årligen återkommande arrangemang, men det har inte bedömts som möjligt med hänsyn till trafiken.

–Nu har vi ett års erfarenhet och vet att vi med vissa restriktioner för trafiken kan genomföra loppet med bevarad säkerhet och tillgänglighet för kunderna, säger Öresundsbrokonsortiets vd Sven Landelius.

Han betonar också loppets betydelse för brons varumärke men lovar inget för framtiden. Först ska en utvärdering göras efter nästa års tävling.

För Malmös del kan loppet innebära ett ekonomiskt bingo. Under broinvigningen förra året, som pågick i fyra dagar, var det ekonomiska inflödet till staden cirka 174 miljoner kronor, har turistdirektören Lars Camrén räknat ut. Nästa år kan siffran hamna på mellan 50 och 70 miljoner, förutspår han.

I fjol deltog knappt 80000 löpare, vilket lär vara världsrekord.

Till Broloppet 2002 är deltagarantalet begränsat till 30000 för att underlätta för arrangörerna, förutom brokonsortiet friidrottsföreningen MAI och IK Sparta.

Tjugo kronor av anmälningsavgiften på 450 kronor går till en fond som ska gynna ungdomars initiativ till att stärka integrationen i regionen.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.