Hemmadominans på SM i karting

Åsum Artikeln publicerades
Noah Milell vann KZ2<b>-</b>klassen.
Foto:Tommy Svensson
Noah Milell vann KZ2<b>-</b>klassen.

Sex SM-klasser avgjordes under lördagens finaldag på Åsum Ring. Eftersom tävlingarna var ett öppet SM deltog även förare från andra länder. Men ingen, varken svenska eller utländska förare, rådde på Kristianstad KK:s Noah Milell i KZ2 och Sebastian Persson i OK.

I den största klassen KZ2, växlade 125 kubiks-motorer, handlade mycket av förhandssnacket om de 16-åriga hemmaförarna från Kristianstad Kartingklubb; Benjamin Törnqvist och Noah Milell.

Det var också mellan dem som guldet stod. Från pool position gjorde Noah Milell en blixtrande start och tog ledningen. Benjamin Törnqvist kom ut ur första kurvan som fyra och redan på det första varvet körde han upp sig till tredje plats. Jakten på Milell hade startat. Efter ytterligare ett par rundor på ringen var det Emil Skärås, SMK Västerås Karting, tur att bli omkörd av den snabbåkande Törnqvist.

Milell då? Jo, han höll de jagande förarna bakom sig ända in i mål utan större problem. Lugnt och tryggt rattade Noah Milell sin kart runt Åsum Ring. Imponerande körning.

  Du fick en kanonstart, tränar du reaktionsförmågan på något särskilt sätt?

  – Nej, inte förutom att jag tränar starter med karten. Efter starten var det bara att fokusera framåt. I slutet av loppet tittade jag bakåt och såg att jag hade en lucka ner till Benjamin. Jag kan inte riktigt förstå att jag har vunnit, säger den nyblivne svenske mästaren Noah Milell strax efter målgång.

  Hur ska du fira SM-guldet?

  – Jag ska sova. Det har varit en intensiv vecka och jag har vaknat tidigt hela veckan.

  40 förare kom till start i KZ2 där det alltså blev både guld och silver till Kristianstad.

  Resultat SM i karting klass KZ2:

  1:a Noah Milell, Kristianstad KK, 2:a Benjamin Törnqvist, Kristianstad KK, 3:a Viktor Öberg, Borås MK.

  I klassen OK kör man med oväxlade 125 kubiks-motorer.
Hemmahoppen Sebastian Persson och Simon Ohlin var snabbast av de svenska förarna under torsdagens tidskval.

  Efter starten i finalen kom Sebastian Persson ut ur första kurvan som tvåa och Simon Ohlin femma. Efter ett par varv satte Persson in en stöt på den ledande engelsmannen Clément Novalak och tog över ledningen. Novalak fick strax därpå även släppa fransmannen Theo Nouet förbi sig.

  Nouet gjorde därefter ett par försök att närma sig Persson i ledningen men istället ökade avståndet successivt dem emellan. För Simon Ohlin slutade finalen med motorhaveri och brutet lopp ungefär halvvägs in i finalen.

  Desto gladare miner hos Persson.

  – Jag har haft en otrolig vecka. Jag trodde inte att jag skulle ta hem det i konkurrens med dessa starka förare, säger Sebastian Persson under ärevarvet när han vinkar till publiken med den svenska flaggan.

  Resultat SM i karting klass OK:

  1: Sebastian Persson, Kristianstad KK, 2:a Theo Nouet, Frankrike, 3:a Clément Novalak, England.

  21 förare kom till start i OK.