Hemmahoppet efter premiären: Katastrof

Sport Artikeln publicerades
Hässleholms Johan Green och Mats Jönsjö fick inte den start på AM Snapphanerally som de hade hoppats. Duon ligger nu åtta i klassen Trimmat 2WD.
Foto:Tommy Svensson
Hässleholms Johan Green och Mats Jönsjö fick inte den start på AM Snapphanerally som de hade hoppats. Duon ligger nu åtta i klassen Trimmat 2WD.

Första dagen på Snapphanerallyt. Då körde Johan Green in på en snöplig åttondeplats.

– Katastrof, suckade Hässleholmsföraren.

Fredagens två körningar på Garnisonen slutade inte alls som SM-trean i Trimmat 2WD hade tänkt.

Hässleholms stora hemmahopp, Johan Green, med Mats Jönsjö i högerstolen, fick i stället en tuff inledning på AM Snapphanerally.

Första gången Johan körde fick han däng av SM-ledaren Tobias Söderquist med runt 14 sekunder.

  – Åt h-e för mycket, jag fegade vid inbromsningarna och det har jag inte råd med, konstaterade Johan besviket.

  – Nu får jag släppa på hängslena och öka, annars blir avståndet för stort för att komma i kapp på gruset i morgon (lördag)…

  Nu hjälpte det inte att Johan släppte på hängslena. I andra körningen var avståndet mindre, men ändå var Söderquist elva sekunder värre. Därmed är SM-trean bara 8, 25 sekunder bakom suveräne Söderquist.

  Tvåa är Andreas Sjölander och trea, klassens ena stora överraskning SMK Hörbys Joachim Kristiansson, 15 sekunder efter ledaren. Den andra överraskningen och bästa hemmaföraren var sporadiskt tävlande Magnus Larsson. Frukthandlaren från Vinslöv gjorde som för 20 år sedan: satte asfaltföraren Tyko Nilsson i bilen och gasade sig till sjätte plats bland de över 20 SM-åkarna.

  – Det blir nog värre på gruset, konstaterade Magnus medan han njöt av succén.

  Som väntat dominerade SM-suveränen PG Andersson med Emil Axelsson i högerstolen på WRC-Skodan och vann de bägge inledande sträckorna. Därmed går värmlänningen till nattvila med sex sekunders ledning efter sin, som han uttryckte det, "mediokra inledning".

  – Körningen var väl inget att skryta med. Jag körde på säkerhet och ville inte riskera att köra på någon dum sugga. Jag vill ha en hel bil till gruset och där kunna njuta fullt ut, menade PG.

  Tvåa var regerande mästarparet Jerker Axelsson/Mattias Andersson som gjorde vad de kunde för att hänga på PG.

  – Vi kan bara göra vårt bästa utan att ta gigantiska risker, menade Jerker, som trots allt inte var helt missnöjd.

  Helnöjd var däremot Joachim Grahn med Rickard Nilsson vid notblocket. Trea efter SM-dominanterna var mer än godkänt menade "Jocke".

  – Målet var topp tre efter Garnisonen och sedan topp fem när vi rullar i mål på lördagskvällen.

  Fortfarande saknas mycket tempo i WRC-Focusen, även om det lossnar allt mer, tycker en nöjd Grahn.

  AM Snapphanerally fortsätter med åtta tuffa grussträckor på lördagen och det är då ledande PG Andersson ska njuta på allvar om allt går som han har tänkt sig...