Herrman ska spräcka nollan

270 minuter utan mål: I kvällens derby mot VMA IK lämnar Mats Herrman avbytarbänken och tar en plats i anfallet. Kanske är han mannen som ska lösa Åhus HBK:s anfallskris.
Sport • Publicerad 17 augusti 2004
Mats Herrman får chansen att sätta fart på Åhus HBK:s målskytte i kvällens match mot VMA. Herrman ska ersätta en bortrest Johan Dahlberg.BILD; LASSE OTTOSSON
Mats Herrman får chansen att sätta fart på Åhus HBK:s målskytte i kvällens match mot VMA. Herrman ska ersätta en bortrest Johan Dahlberg.BILD; LASSE OTTOSSONFoto: 

– Så länge vi spelar bra kommer målen att börja trilla in. Om det blir jag som gör dem vet jag inte, men jag är i alla fall jättesugen på att få spela, ler Mats Herrman.

Vårens uppstickarlag i trean, VMA IK och Åhus HBK har båda haft problem efter uppehållet. Åhus HBK leder fortfarande serien, men har inte gjort mål på tre raka matcher. Det innebär 270 minuter utan mål (!).

Ikväll möts de båda lagen på Arkelstorps IP. Viktiga poäng står på spel. Framför allt handlar matchen om att hitta formen och återfå självförtroendet. 35–årige Mats Herrman har följt Åhus HBK:s måltorka från avbytarbänken.

Senast 35–åringen spelade en match var 19 juni, hemma mot Leikin.

Med Johan Dahlberg bortrest får Mats Herrman nu åter chansen– på topp, tillsammans med Andreas Lewitz.

– Vi har en bred trupp. Ibland får man sitta på bänken och ibland får man spela, så är det bara, men visst..

– Alla vill ju spela, säger Herrman med ett leende.

Derbyt mot VMA IK är en match som Mats Herrman g-a-r-a-n-t-e-r-a-t vill spela.

– Det är helt klart speciellt att hoppa in just i den här matchen, säger Mats.

Herrman avgjorde vårmötet lagen emellan och känner dessutom VMA.s tränare Fredrik Johansson mycket väl. För två år sedan ledde Mats Herrman och Fredrik Johansson division IV-laget Wä IF tillsammans. Fredrik var huvudtränare, medan Mats var spelande, assisterande tränare.

– Jag och "Fidde" känner varandra utan och innan så det är helt klart speciellt att ha honom på andra sidan. Den här gången har han ju dessutom revansch att fordra på mig, säger Herrman.

Mats Herrman vann vårmötet mot Fredrik Johansson då han sköt in en frispark med kvarten kvar. Det målet avgjorde matchen mot VMA som Åhus vann med 2–1.

– Det var ren flyt. Bollen tog i muren och ställde Martin Lundborg, minns Herrman.

Hur sugen är du på att avgöra den här gången?

– Jag är jättesugen (skratt).

Mats Herrman har ett gyllene läge att sänka VMA igen. Han har också en bra chans att bli den som får fart på Åhus HBK.s målskytte igen.

– Fast egentligen är jag väl ingen egentlig målskytt. De senaste åren har jag mer tagit på mig en framspelarroll.

Mats Herrman har gjort tre mål i år, något han inte är riktigt nöjd med.

Vad är det som inte har fungerat för Åhus de senaste matcherna, som du ser det?

– Vi har spelat bra långa stunder så först och främst handlar det väl om att vi nu har fått vårens flyt lite emot oss istället.

Finns det ingenting som har saknats i ert spel?

– Kanske har vi varit lite för snälla och gått ifrån markeringen. Vi borde ta ett steg närmare motståndarna. Sedan har passningsspelet inte riktigt stämt. Åhus har ju annars gjort sig känt som ett passningsskickligt lag.

Ikväll tänker Mats Herrman se till att Åhus får fart på sitt anfallsspel igen. Och lita på att han är sugen på att sänka polaren Fredrik Johansson igen.

Mats Herrman

Längd:182 cm.

Vikt:76 kilo.

Född:Malmö.

Bor:Öllsjö.

Familj:Fru och två barn.

Klubbar:Åhus IF (moderklubb), KBI, Wä IF, Åhus HBK.

Arbete:Produktionsledare på fängelset i Vä.

Aktuell:Vårens derbyhjälte hoppar in i Åhus HBK:s anfall ikväll och hoppas kunna få fart på lagets måltorka.

FOTBOLL ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.