HIF övertygade

Hässleholms IF övertygade i premiären mot Åhus HBK. "Ett skönt kvitto", konstaterar HIF:s Anders "Knippet" Karlsson efter 5–1 segern.
Sport • Publicerad 11 april 2009
HIF:s Josemar Calderon spelade huvudrollen när HIF premiärvann med hela 5–1 mot Åhus HBK. BILD: BOSSE NILSSON
HIF:s Josemar Calderon spelade huvudrollen när HIF premiärvann med hela 5–1 mot Åhus HBK. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Efter degraderingen i höstas är HIF fast beslutna att åter ta klivet upp i division III. Och de grönvita fick onekligen en perfekt start i jakten på seriesegern.

– Det är alltid skönt att vinna en premiär. När allting stämmer är vi ett starkt och svårslaget lag, och det visade vi i dag, säger spelande tränaren Anders "Knippet" Karlsson. Peruanen Josemar Calderon kom till klubben i juli ifjol men fick minimalt med speltid på grund av skada. Nu är den lille spelskicklige Josemar kvitt sina skadebekymmer och visade omgående prov på sin förmåga. Redan efter fem minuter gav han hemmalaget ledningen. Och en kvart senare var Josemar återigen framme och ordnade 2–0.

– Han har bra spelförståelse och han har verkligen kommit in i gänget nu. Det är roligt att han har kommit igång, berömmer "Knippet". Hässleholmarna rivstartade på nytt efter pausvilan. Inom loppet av fem minuter hade HIF spätt på med ytterligare två mål. Richard Jönsson bredsidade in 3–0 efter ett klockrent inlägg från Emil Olsson på högerkanten. 4–0 målet var snarlikt med den skillnaden att Emil Olsson själv fick näta.

– Då kändes segern klar. Åhus gav upp redan efter 3–0, säger "Knippet".

Nej, att Åhus skulle hämta upp fyra mål sista halvtimmen var förstås "mission impossible".

Gästerna hade flyttat upp sina positioner och hade mer boll i andra halvlek. Men det öppnade stora luckor bakåt som HIF utnyttjade skoningslöst (3–0 och 4–0). Framåt fick man heller inte mycket uträttat tack vare ett gediget HIF-försvar. Att tröstmålet kom på straff (Christian Yanez) säger det mesta.

Richard Jönsson fastställde 5–1 på halvvolley där bollen förrädiskt dök ner precis under ribban.

– Jag är fruktansvärt besviken, vi vek ner oss totalt. Skönt att premiären är avklarad, suckar tränaren Mats Herrmann.

Åhus HBK, som var nere och vände i femman ifjol, har ett tufft schema framför sig. I hemmapremiären ställs man mot en annan seriefavorit; Höörs IS.

– Vi har en del att jobba med. Vi måste visa att vi är bättre än så här, avslutar Mats Herrmann.

Filip Lundstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.