Hitta formen – utomhus

Sport • Publicerad 18 maj 2007

När solen värmer och grönskan spirar vill man gärna vara utomhus och njuta av våren.

Följden blir att träningen gärna blir lidande... Vem är sugen på att stänga in sig inomhus och köra slut på kroppen när det är 20 plusgrader och sol ute?

Men det problemet är lätt löst:

Träna utomhus.

Man behöver inte jogga, cykla eller åka inlines för att träna utomhus.

Du kan lika gärna köra ditt eget träningprogram hemma i trädgården.

Det enda du behöver är egentligen en handduk att ligga på.

Har du tillgång till träningsboll, balansplatta, hopprep och liknande kan du bygga på övningarna, göra dem lite svårare eller roligare.

I princip kan du göra det här programmet även inomhus på hemmaplan... men när man tränar hemma finns risken att man helt plötsligt står och vattnar blommorna eller torkar damm istället för att göra övningar. Det är lätt hänt att man ser att en krukväxt ser torr ut när man står och ska göra knäböj, eller också upptäcvker man att golvlisterna är dammiga mitt under en armhävning.

Eller så ringer telefonen mitt i träningen, och helt plötsligt har du helt glömt att du skulle ligga på golvet och göra situps när kompisen berättar om värsta intrigerna på jobbet...

Det finns flera fördelar med att träna utomhus:

Är det soligt ute får du fin solbränna när du tränar – med lite svett på huden (väta och salt!) tar solen jättebra.

Du behöver inte bekymra dig om att du svettas ned golvet. Gräsmattan blir nog bara glad över några extra droppar vätska.

Du har hur mycket utrymme du vill, och kan köra kickboxning om du känner för det utan att oroa dig för bordsprydnader eller blomkrukorna i fönstret.

Du får doften av vår och känslan av sommar... något som nog kan locka fram lite extra krafter.

Fast nackdelar finns det förstås en och annan också. Det är svårt att träna utomhus när regnet öser ned. Är man allergisk mot pollen, gräs eller något liknande kan det dessutom vara smartare att hålla sig inomhus. Att det surrar en och annan fluga runt huvudet, samt att man kanske stoppar näsan i ett myrbo får man väl också försöka ta med jämnmod.

Programmet kan du antingen köra med kort uppvärmning, eller efter ett jogging/cykelpass. Släpa gärna ut en liten cd-spelare om du har, eller använd mp3-spelare, Musik brukar alltid göra träningen lite lättare.

Se till att stretcha ut musklerna ordentligt efter passet..

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.