Annons

Hjälten har svårt att leva upp till bilden

FOTBOLL GÖTEBORG. Skyttekung, hjälte och dyrkad av fansen. Henrik Larsson, 29, är allt det. I Skottland. I landslaget har han haft svårare att leva upp till den bilden. –”Henke” har inte alltid fått den credit han förtjänar, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.
Sport • Publicerad 6 juni 2001

Han lever som i två skilda världar.

I en av dem, i Skottland, blir allt han rör vid blir till guld. Det var där som 50 matcher gav 53 mål för Celtic och det är där som Henrik Larsson är den spelare som ingen kan ifrågasätta.

Annons

I den andra världen spelar Henrik Larsson i svenska fotbollslandslaget.

Det är en annan tillvaro, med andra förutsättningar i en annan omgivning, och det är inte alltid som Larsson klarat sig undan kritiska röster i media.

Efter bara ett mål hittills i VM-kvalet, i 1–1-matchen mot Turkiet i oktober, har det många gånger hetat att Celticstjärnan inte utnyttjas till sin fulla kapacitet.

Det har sagts att han har svårt att få allt att stämma. Och det har skrivits att han gör för få mål. Larsson har läst och lyssnat. Han säger en sak:

–Jag är jäkligt trött på det där snacket. Det är inte den bild som jag har om mig själv i landslaget. Om man tittar tillbaka så var jag inte ordinarie i landslaget innan Tommy (Söderberg) och Lasse (Lagerbäck) tog över, och ibland har jag spelat offensiv mittfältare.

Det är en förklaring till varför det inte blivit fler än 13 mål på 59 landskamper.

Det finns flera.

En stor orsak är sättet att spela, som skiljer sig rejält mellan Celtic och landslaget. I klubblaget fokuseras allt på Henrik Larsson, och medspelarnas boll-leveranser till straffområdet bär nästan alltid hans namn. I landslaget är alternativen fler, samtidigt som Larsson själv utnyttjar mer av sin rörlighet och sin spelförståelse för att sätta andra spelare i lägen.

Det är ingen slump.

Det är så Lagerbäck och Söderberg vill se honom. –Om man tittar på våra matcher så är Henrik inblandad i förspelet till väldigt många av våra målchanser. Genom att han är i ständig rörelse skapar han ytor för andra, samtidigt som han även är den som spelat fram till flest av våra mål i VM-kvalet, säger Lagerbäck.

Annons

Enligt honom har Larsson ingen svaghet.

–Nej. Han är komplett, väldigt allround och spelskicklig. Han är enormt viktig för vårt spel.

–Under den senaste veckan har han fått en del credit för sitt spel mot Slovakien, men vi har tyckt att han varit bra hela tiden under de år vi haft hand om landslaget. Ibland har det fokuserats för mycket på hans målskytte. Det ger inte en fullständig bild av en spelare som Henrik.

Larsson säger själv som han brukar, dagen före VM-kvalet mot Moldavien på Ullevi:

–Det spelar ingen roll vem som gör målen. Jag är en lagspelare, och att vi vinner matcherna är huvudsaken.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons