Annons

Hjärta och lagmoral bakom Willands seger

Från hejdlös offensiv med individuella prestationer till tight lagspel med hjärta: det har hänt något dramatiskt med Willands IBK. Mot IK Södra Dal kom äntligen segern. Hjälten? Offensive backen och tremålsskytten Thomas Clementsson.
Sport • Publicerad 23 januari 2009
Fick jubla Willands visade hjärta och moral när laget besegrade Södra Dal. Här Jimmy Malmgren på väg igenom. Bild: Bosse NIlsson
Fick jubla Willands visade hjärta och moral när laget besegrade Södra Dal. Här Jimmy Malmgren på väg igenom. Bild: Bosse NIlssonFoto: 

– Det är inte varje dag man blir matchens lirare. Oftast är det ju poängplockarna som lyfts fram. De syns ju mest, säger Clementsson, efter den klara och synnerligen efterlängtade 7–3 vinsten.

2–0 blev 5–1 efter två perioder och matchen kändes faktiskt avgjord i ett tidigt stadium.

Annons

Södra Dal såg stundtals valpiga ut och blev ett oväntat lätt byte för bottenkrigarna, som gav ett bra svar på Mattssons uppmaning: "Det är bara i motvind som starka drakar lyfter".

– Jag tycker att vi gör en suverän defensiv insats. Vilket hjärta killarna visar. Linus Nilssons arbetsinsats på forwarden, och som Jimmy Malmgren jobbar i sarghörnen. Det är mycket imponerande, sa en för dagen lyrisk Willandstränare, Janne Mattsson. Naturligtvis kunde han inte hoppa över backarna. Och där fanns en man att lyfta fram lite extra mycket just den här kvällen: Thomas Clementsson höll ihop det defensivt och var en klippa offensivt. Han kryddade insatsen med ett hattrick.

– Han var nära att bubbla över i den andra perioden men klarade av att hantera det. Bara det är en förmåga väl värd att lyfta fram, säger Mattsson.

Tokoffensiva Willands har blivit försiktiga Willands.

Thomas Clementsson förklarar scenförändringen så här:

– Vi faller längre ner med laget, plus att alla tar sitt jobb bakåt. Sedan har vi gått tillbaka till man–man och det passar oss mycket bättre.

Nu återstår det bara att se om det blir en förändring i tabellen också. Segern mot Södra Dal innebar i varje fall att Willands nu är över nedflyttningsstrecket.

– Om vi har stärkt upp defensiven så har det istället gått lite sämre framåt, men jag är övertygad om att vi kommer att vinna även på söndag (ny streckmatch, mot Gnosjö) Det är vi nog alla överens om, säger stabile Thomas Clementsson, som framför allt visade vad ett dunkande hjärta kan betyda på en idrottsplan. Vi var många som blev imponerade av ynglingen som långa stunder varit petad (!) av Janne Mattsson.

– Det är hård konkurrens om backplatsera. Det gäller att bita ihop och visa att man är värd en plats, menar han.

Willands saknade fyra kuggar i förlustmatchen mot Skillingaryd. Igår var i alla fall viktige Patrik Johansson tillbaka i spel. Linus Nilsson gav hemmalaget ledningen innan Thomas Clementsson utökade till 2–0 i slutet av den första perioden.

Annons

– Jag såg att Rasmus Jönsson gick mot mål och det öppnades en lucka för mig att skjuta på. Det är sådna "skitmål" som vi ofta fått emot oss tidigare, säger Clementsson, som hade ny lycka med sig vid 4–1.

Målvakten Emanuel Pamp gick ut före försvararen och skickade bollen till Clementsson som ställde om mot ett tillbakafallande bortalag: Skottet gick upp i nättaket (!).

Det slutade vid 6–3 och en mycket viktig trepoängare för Willands.

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons