Säsongen inställd – KIK kvar i allsvenskan: ”Enda vägen att gå”

Sport Artikeln publicerades
Foto: Lasse Ottosson

SHL-klubbarna vill inte spela SM-slutspelet utan publik och Svenska ishockeyförbundet har därför beslutat att slopa hela slutspelet.

Hela hockeysäsongen ställs in vilket också innebär att inga kval kommer att spelas. Kristianstads IK slipper därmed spel i Kvalserien och kommer att ha allsvensk status även nästa säsong.

– Det känns förstås skönt på ett sätt, men det är ju ingen rolig tid vi upplever just nu, säger Christian Falk, elitansvarig i KIK.

Ishockey/Kristianstad

Svenska ishockeyförbundet meddelar att man ställer in resten av säsongen. Därför koras ingen svensk mästare. Det blir heller ingen upp- eller nedflyttning mellan serierna.

– Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället. För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik. Därför har förbundsstyrelsen tagit beslutet att ställa in säsongen för SHL, SDHL Hockeyallsvenskan och Hockeyettan och som en konsekvens av det att inte dela ut något SM-guld i år eller spela färdigt kvalen, säger Anders Larsson, ordförande hos Svenska Ishockeyförbundet, till Sportbladet.

Christian Falk.
Christian Falk.

Ett beslut som stöds av Kristianstads IK.

– Det var den enda vägen att gå, säger Christian Falk, elitansvarig i KIK.

Att kvalserien till Hockeyallsvenskan skulle spelas inför tomma läktare har varit KIK:s största mardröm, men nu kan man alltså stryka ett streck över det alternativet.

– Det känns bra att få klarhet i vad som gäller. Det har varit många frågetecken på sistone men nu vet vi definitivt att säsongen är över, säger Falk.

Och KIK är allsvenskt även till hösten…

– På ett sätt känns det ju skönt att det blir så, men det är ändå svårt att vara jätteglad. När man ser hur det ser ut i samhället och i omvärlden så tror man inte riktigt att det är sant.

– Och som den sportgalning man är så är det ju lite tomt att all idrott bara försvinner, men samtidigt är ju sport och idrott bara en marginal i det här, hälsan och människoliv ska så klart gå före allt annat.

KIK-spelarnas kontrakt går ut den 31 mars och hade man spelat i Kvalserien hade kontrakten gällt ”dag för dag” så länge säsongen pågått.

Inför nästa säsong finns det sex spelare i truppen med kontrakt: Viktor Wahldén (ende backen med kontrakt), Dennis Svensson, Gustav Willman Borvik, Malte Sjögren, Kalle Miketinac och Johan Lundgren.

– Det är väl bara att hugga tag i silly season nu, säger Falk med ett litet skratt.

Men är samtidigt också allvarlig.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att presentera några förlängningar under den kommande veckan.

Rent ekonomiskt räknar KIK med att tappa 500 000 kronor i ren vinst på den inställda Kvalserien. Man kommer även att tappa försäljningsintäkter på grund av den inställda Kim Wilde-konserten i ishallen, men framför allt blir det ett tungt ekonomiskt tapp när det förmodligen inte heller blir något av ”Rinkdansen” (där Larz Kristerz och Matz Bladhs skulle spela) den 25 april.

– Vi har visserligen inte klubbat det helt men jag tror inte att folk är så intresserade av att dansa tätt intill i de här tiderna. ”Rinkdansen” är ju vårt evenemang helt och hållet så där kommer vi att förlora mycket pengar.

Finns det en risk att ni inte klarar elitlicensen till nästa säsong?

– Jag tror inte att förbundet kommer att ha några licenskrav till nästa säsong. Jag tror att man återställer allt i och med att man har ställt in hela den här säsongen. Det blir som att man spelar om den här säsongen och då inleder man med samma förutsättningar som gällde i höstas, det är vad jag tror i alla fall.

Klubben har på grund av uteblivna kvalseriematcher och inställda evenemang startat en swish-insamling, precis som flera andra klubbar i landet.

Kampanjen startade i lördags och den gröna målstapeln är satt till 300 000 kronor.

– Vi får se om vi når upp till det, vi brukar ha folk som vill vara med och bidra och jag hoppas så klart att det blir så den här gången också.

Bild från KIK:s instagram-konto. En bild som lades ut under lördagen.
Bild från KIK:s instagram-konto. En bild som lades ut under lördagen.

Fotnot: Även damernas återstående finalspel, där HV71 vann den första matchen mot Luleå, ställs in helt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.