Hon sätter Skåne på kartan

Hanna Westman berättar om sin osannolika bragd att sätta Skåne på den internationella skidkartan. Förra helgen blev hon kanske den första från det platta landskapet att vinna en internationell FIS-tävling.
Sport • Publicerad 16 januari 2011
Hanna Westman berättar om sin osannolika bragd att sätta Skåne på den internationella skidkartan. Bild: Bosse Nilsson
Hanna Westman berättar om sin osannolika bragd att sätta Skåne på den internationella skidkartan. Bild: Bosse NilssonFoto: 
Hanna Westman tar emot en bukett blommor från sin moderklubb.
Hanna Westman tar emot en bukett blommor från sin moderklubb.Foto: 
Hanna Westman från Vånga tog två FIS-vinster i norska Oppdal och som skåning är hon en udda fågel i sällskapet.
Hanna Westman från Vånga tog två FIS-vinster i norska Oppdal och som skåning är hon en udda fågel i sällskapet.Foto: 

I lördags var hon hemma i Vånga och njöt av den skånska vintern i backen.

Skånetjejen slår skidvärlden med häpnad, i helgen skidade hon på hemmaplan efter triumfen i norska Oppdal för en vecka sedan. Tonårsstjärnan kommer från platta Skåne men tillhör ändå topp 15 i världsrankingen för sin åldergrupp.

– Många höjer på ögonbrynen när de får hör att hon kommer från Skånska, jag tror att detta var första gången som någon från Skåne vann en FIS-tävling, sa hennes pappa Anders Westman.

Skidtalangen har börjat vänja sig vi att många har svårt att få ihop ekvationen att komma från Skåne och ändå vara elitåkare.

– Ja, de undrar hur jag kan komma därifrån, säger Hanna Westman och skrattar.

I lördags mötte hon sin moderklubb Vångabacken och fick en gratulationsbukett med blommor. Många åkare hejade till för att ta en smygtitt på den nyutsprungna skidmaestron. Bladetsporten passade då på att prata med Westman om segrarna och framtiden.

– Det var väldigt roligt att vinna tävlingarna i Norge och målet är såklart att hela tiden bli bättre. Jag vill till världscupen och ännu längre. Det ska vara roligt men man måste också få vinna, för det är kul att vinna, sa Hanna Westman.

Dubbeltriumfen i Norge mot många toppåkare gav Westman smak för det goda livet i skidbacken, nu gäller det för henne att ta nästa steg och bli ännu bättre. I framtiden hägrar OS-drömmen, men 17-åringen har ingen tidsplan.

– Nej det har jag inte, det finns inget bestämt att jag ska vara med vid just ett speciellt OS, det känns bättre utan och man bara strävar ditåt, säger Hanna Westman.

Hon bor inte kvar hemma i Vånga, för över ett år sedan flyttade Westman till Värmländska Torsby för att gå på skidgymnasiet. Och där finns också hennes meriterade och namnkunniga tränare, en av dem är den kända svenskan Johan Waldner.

– Jag är väldigt nöjd med mina tränare, både Johan och dessutom har vi Helmut Grassl från Tyskland, de har åkt i världscupen i många år och har mycket att lära ut, säger Hanna.

Om knappt två månader väntar de stora SM-tävlingarna i Sveriges skidmecka Åre. Då kommer Hanna att vara på plats för att tävla om medaljerna. Den skånska tjejen tänker fortsätta att överraska norrlänningar och svealänningar.

– SM i Åre kommer att bli roligt, jag ser fram mot det. Storslalom är min paradgren, men det kommer att bli häftigt med störtloppet också.

Hannas framfart i den alpina världen har fått familjen att åka land och rike runt för att heja fram henne. Och det är inga vanliga resor utan de flesta är på hundratals mil, som föräldrar och syskon kämpar sig fram.

– Skidåkningen är en livsstil och vi lever med det, Hannas bror jobbar i fjällen som skidlärare. Men det skulle inte vara dumt med lite fler sponsorer, sa pappa Anders.

Nu väntar en hektisk skidvår för Vångas framtidshopp med flera stora tävlingar.

Andreas Jemn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.