Annons

”Hoppas att jag har krafter kvar till finalen”

TENNIS Andre Agassi låg på hotellrummet framför teven. Han spelade inte – men var ändå den stora vinnaren efter fredagens semifinal i Australian Open. –Jag hoppas att jag har krafter kvar till finalen, säger Arnaud Clement efter fyra timmar, åtta minuter och 3–2 i set mot Sebastien Grosjean.
Sport • Publicerad 26 januari 2001
Arnoud Clement vann femsetsrysaren mot vännen och träningskamraten Sebastien Grosjean i den helfranska semifinalen. Frågan är om han har krafter kvar till finalen mot Agassi, tidigt på söndag morgon svensk tid. Bild: SCANPIX
Arnoud Clement vann femsetsrysaren mot vännen och träningskamraten Sebastien Grosjean i den helfranska semifinalen. Frågan är om han har krafter kvar till finalen mot Agassi, tidigt på söndag morgon svensk tid. Bild: SCANPIXFoto: Klar för final.

Fransmannen är genomsvettig och utmattad. Hans hår är uppsatt bakom öronen med ett hårband och hans ögon är trötta och rödsprängda.

Femsetsrysaren mot vännen och träningskamraten Sebastien Grosjean i den helfranska semifinalen satte sina spår, men Arnaud Clement funderar inte så mycket i såna termer.

Annons

Han hoppas kunna utnyttja vilan fram till finalen mot Agassi, tidigt på söndag morgon svensk tid.

–Jag är optimistisk, säger 23-åringen från Provence på presskonferensen efter fredagssegern.

–Jag har 2–2 i matcher mot Agassi, så det känns faktiskt ganska bra.

Det gjorde det inte i semifinalen mot Grosjean.

Inte inledningsvis. Då, i de första två seten, var inte Clement med i matchen. Han var utspelad, förnedrad, ur rytm och ur balans.

Hans backhand var sned, hans forehand för tam, hans serve för ojämn, och Grosjean tog hem första två seten med 7–5, 6–2.

Han bröt Clements serve på nytt i inledningen av tredje set och hade ena foten i Australian Open-finalen.

Grosjean hade initiativet och han hade spelet, han hade 2–0 i set och två matchbollar vid 5–3 och 5–4. Han hade inte de rätta nerverna.

Dem hade Arnaud Clement.

–Jag vet inte hur jag räddade matchbollarna, men jag gjorde det, säger Clement efteråt.

Annons

Och efter de räddade matchbollarna kom vändningen.

Clement vann tredje set i tiebreak (7–4), tog hem det fjärde med 7–5 och avgjorde matchen till 6–2 i femte set på sin femte matchboll.

–De sista seten var de bästa jag gjort i turneringen, säger han.

En italiensk journalist frågar honom om det han just presterat var ett mirakel.

Arnaud Clement tystnar, kliar sig över ögonbrynet och kisar mot strålkastarljuset.

–Ett mirakel..? I så fall ett litet.

–Det var en ganska underlig situation där ute i dag. Det är svårt att spela mot en god vän och träningskompis. Det var första gången sedan 1983 – då Yannick Noah slog Christophe Roger-Vasselin i Paris – som två fransmän möttes i en Grand slam-semifinal, och det var första gången sedan mitten av 1980-talet som TF1, Frankrikes största kommersiella tv-kanal, valde att visa tennis i direktsändning.

Clement och Grosjean kände trycket – och för Grosjean blev det kanske för mycket.

Men 22-årige Grosjean – som slagit ut både Thomas Johansson och Magnus Norman i Melbourne – försöker att se det positiva.

–Mitt mål var ju egentligen att gå till kvartsfinal. Visst, jag hade chans att nå finalen, men jag inser ändå att mina erfarenheter här kommer att gynna mig i framtiden.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons