Annons

"Hövdingen" tror på seger i rätten

FOTBOLL Igår berättade Bladetsporten att IFK Hässleholm riskerar en skattesmäll på 1,7 miljoner kronor. Klubben har överklagat ärendet till länsrätten. Och klubbens före detta ordförande, Lennart Persson, tror på seger.
Sport • Publicerad 22 juni 2001

– Vi har skickat in kompletterande handlingar och jag är övertygad om länsrätten köper våra argument, säger Lennart som betonar att han varken håller sig undan eller gjort sig oanträffbar.

– Jag är inte rädd för någon. Varken för er eller någon annan.

Annons

IFK Hässleholm vann derbyt mot Perstorp och toppar fortfarande division III-tabellen. Matchen mot skattemyndigheten lär bli tuffare.

Men Lennart Persson (bilden) har bestämt sig för att vinna även den fighten.

– Det är en ren jävla sköntaxering, ingenting annat. De har inga bevis utan gissar hur saker och ting ligger till, dundrar Lennart som berättar att klubben redan har betalt in 1,7 miljoner.

– Det gjorde vi i januari i år. Skattemyndigheten gav oss tio dagar att skaka fram pengarna. Tio dagar. Det är ingenting annat än en stor skandal. ”Hövdingen” är besviken, förbaskad och trött på hela historien. Inte blev han gladare av att skattesmällen kom ut till allmänhetens kännedom.

– Jag förstår inte vad det här är att skriva om? Ni är endast ute efter att svartmåla IFK Hässleholm, säger Lennart som alltså räknar med att få tillbaka större delen av pengarna.

– De senast inbetalda 1,2 miljonerna ska vi ha tillbaka samt delar av de 550000 som vi betalade in redan i november 1999.

Du tror på det?

– Tror. Så kommer det att bli. Vi har inte betalat ut några svarta pengar. Hade vi haft pengarna så hade vi naturligtvis kunnat betala spelarna och i så fall hade vi spelat i allsvenskan. Det begriper vem som helst.

Skattemyndigheten riktar allvarlig kritik mot IFK Hässleholm. De skriver ”IFK Hässleholm har brutit mot reglerna i bokföringslagen och skattekontrollen har därigenom allvarligt försvårats”. Vad säger du om det?

– Då får dom väl döma oss för bokföringsbrott. Men vi har inte gjort något fel, åtminstone inte medvetet.

Annons

Men att bokföringen skulle försvinna i samband med en storstädning1998?

– Så ligger det till, och det är inte kassörens fel. Han sålde en gård på Österlen och när flyttfirman rensade gården så råkade de få med sig några lådor där kassören förvarade klubbens bokföring.

Parallellt med skattemyndighetens utredning driver Ekobrottsmyndigheten en brottsutredning. Du är en av två styrelsemedlemmar som misstänks för skattebedrägeri. Kommentar?

– Dom kan lägga ner den utredningen imorgon. Den kommer inte att leda till någonting. Det saknas bevis, de har ingenting att komma med.

Den uppfattningen har inte kammaråklagare Per G Hansson i Malmö?

– Det får stå för honom i så fall.

Det är snart 2,5 år sen som Ekobrottsmyndigheten slog till mot IFK Hässleholm. Fortfarande pågår utredningen. Vad har du för kommentar till det?

– Det är förödande för hela idrottsrörelsen. De försöker sätta fast ideella ledare som i mitt fall jobbat gratis i 50 år och fostrat närmare 1000 ungdomar.

Får det här några konsekvenser för idrottsrörelsen?

– Det är klart att det får. Det finns ingen jävel som vill sitta i en styrelse i framtiden. De tar död på idrotten. Om 20 år finns det ingen fotboll i småbyarna, men det är tydligen så de vill ha det.

Annons

Du låter förbannad?

– Det är klart att jag är. Istället för att jaga ideella ledare med blåslampa borde samhället satsa resurser på att jaga snörnosarna som sprang och kastade gatsten i Göteborg.

– När det gäller mord och dråp krävs det bevis. I vårt fall sitter skattemyndigheten och gissar hur saker och ting ligger till. Det är svensk rättvisa.

Av Patric Nilsson 044-18 55 49
Av Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons