I hela världens blickfång

GOLF FORT WORTH De har tvivlat och ifrågasatt henne. I går gav Annika Sörenstam svar på tal. En 71-rond betydde ett slag över par i PGA-tävlingen i Fort Worth, Texas.
Sport • Publicerad 23 maj 2003

Fattades bara annat. För hon hade hela världens ögon på sig och damgolfens anseende på sina axlar. När Annika Sörenstam klev upp på 10:ans tee, där hon fick börja sin 18-hålsrond klockan 16.00 svensk tid, var det som om tiden stod stilla. När hon hade skickat iväg sin drive 222 meter ut på fairway bröt jublet ut och huvudpersonen kunde pusta ut.

Lite i alla fall.

För med henne på en historisk rond följde tusentals åskådare och om det finns herrspelare som inte vill ha henne på PGA-touren så är publikens åsikt en helt annan.

De hade souvenir-knappar med texten ”Go Annika” och varje lyckat slag möttes av stort jubel.

–Varje hål idag var som sista dagen på US Open. Jag hoppades bara att jag skulle kunna lugna mig och koppla av.

Det blev till slut två bogeys, en birdie och ett resultat som bevisade det som hennes supportrar hoppats och trott, Annika Sörenstam kan spela mot männen.

För det var som en man i åskådarledet sade: ”Annika, you"re the woman”.

–Jag är väldigt nöjd med mitt spel men också glad över att dagen är över, det är en lättnad, sade hon.

Det fanns saker att vara stolt över, som hennes utslag och inspel. Utslagen var lika raka som alltid och blott en gång missade hon fairway.

Inspelet var hon lektion i golf, även för hennes medspelare Aaron Barber och Dean Wilson.

Problemen fanns istället på greenen, hon hade ett flertal birdie-puttar men blott en av dem lyckades, på 13:e hålet från drygt fem meter.

Det avslutande hålet blev också en miss. Med lera på bollen hamnade hennes inspel utanför green, putten gick strax utanför. En tvåmetersputt skulle rädda par men gick förbi hålet och betydde istället en bogey.

Hon hade dock all anledning att vara nöjd.

Hon hade gått lika med Dean Wilson och besegrade Aaron Barber med två slag som gick i samma boll som svenskan. Barber var dock inte den enda mannen som fick se sig distanserad av Sörenstam den här dagen.

Fulton Allem, vinnare 1993 på The Colonial, gick första ronden på 75 slag, Stuart Appleby med tre segrar på PGA-touren i karriären noterade 72 slag.

Carl Pettersson, en av de fyra svenska herrar som spelar turneringen gick också på 71 slag, precis som Sörenstam.

Och för honom och de andra 113 männen sände hon ut en varning:

–Jag har inte nått toppen ännu, men jag är på väg. (TT)

Av Tobias Österberg, TT
Av Tobias Österberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.